Pi. apr 19th, 2024

Dnes sme informovali o otrasnom prípade z Popradu, kde v rodinnom dome nasilu väznili ženu muž aj s jeho rodičmi. Policajti z okna domu spozorovali svetelný signál S.O.S. a na ich naliehanie poškodená vyšla z domu, kde policajtom uviedla, že je v poriadku, avšak rukou im ukázala signál domáceho násilia. Policajti signál spoznali a okamžite zareagovali .

❗SIGNÁL, KTORÝ POMÁHA OBETIAM DOMÁCEHO NÁSILIA❗

Medzinárodné gesto #signalforhelp znamená žiadosť o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia. Obeť ho môže ľahko použiť napríklad pri videohovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri kontakte s inou osobou.

Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty.

❓AKO TOTO GESTO VZNIKLO❓

Pandémia koronavírusu priniesla neželený efekt zvýšeného počtu prípadov domáceho násilia. Gesto, ktoré zobrazuje symbolické uväznenie palca v dlani, vytvorila v apríli minulého roku nezisková organizácia Canadian Women’s Foundation pre obete domáceho násilia.

Toto gesto nezanechá žiadnu digitálnu stopu, žiadne priame dôkazy, ktoré by mohli agresora vyprovokovať. Možno ho teda bezpečne použiť v online komunikácii, prípadne ho aj ukázať kuriérovi, či susedovi z okna.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com