Pi. mar 29th, 2024

Práve dnes, 26. novembra, uplynulo 78 rokov od týchto udalostí.

Oslobodzovanie mesta bolo súčasťou východoslovenskej užhorodsko-ondavskej operácie, na ktorej sa v novembri v roku 1944 podieľali vojská štvrtého ukrajinského frontu. Michalovce boli obsadené bez pouličných bojov v centre. Straty na ľudských životoch, ktoré utrpeli príslušníci Sovietskej armády i civilné obyvateľstvo pri prechode frontu, boli spôsobené hlavne výbuchmi mín.

Telá a pozostatky všetkých, ktorí padli pri oslobodzovaní Zemplína a jeho okolia, boli prevezené na cintorín na Hrádku, kde leží viac ako 18-tisíc sovietskych vojakov.

Včera, 25. novembra, v deň, kedy sovietski vojaci dorazili na Stráňany, sa na Cintoríne Červenej armády na Hrádku uskutočnil Pietny akt kladenia vencov. Pietneho aktu sa zúčastnili zástupcovia mesta na čele s Jozefom Sokologorským, ktorý sa prítomným prihovoril. Novembrové udalosti si prišli pripomenúť aj poslanec NR SR a bývalý primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák, členovia Zväzu protifašistických bojovníkov, poslanci mestského zastupiteľstva, zástupcovia škôl a štátnej a verejnej správy a zástupcovia politických strán a hnutí.

Aj toto pripomenutie hrôz, ktoré tieto udalosti so sebou priniesli, nám velí nedovoliť, aby sa ešte niekedy zopakovali.

Foto: FB

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com