St. apr 24th, 2024

Zložením sľubu sa Rastislav Trnka, opätovne zvolený za predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK), v piatok ujal funkcie na ďalšie štvorročné obdobie. Sľub na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva zároveň zložilo 57 poslancov.


      V príhovore Trnka poukázal na plány kraja v rôznych oblastiach, ako aj na potrebu súdržnosti pri ich realizácii. “Verím, že najbližšie štyri roky budeme budovať projekty, ktorých prospech pocítia východniari vo svojom každodennom živote,” povedal.
      Poslanecký zbor po októbrových voľbách tvorí 46 mužov a 11 žien. Najviac sú zastúpení nezávislí poslanci, ktorých je 23. Z politických subjektov má najviac mandátov Aliancia – 12. Koalícia Smer-SD a Sme rodina má piatich poslancov, KDH štyroch. Koalíciu SaS, PS a Dobrá voľba a Umiernení reprezentujú traja poslanci, rovnako aj stranu Starostovia a nezávislí kandidáti. Po dvoch zástupcov majú Hlas-SD a koalícia OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska a Nova. Po jednom mandáte získali strany SNS, OKS a koalícia Spolu-OD, DS, Šanca a ODS.
      Slávnostná časť zasadnutia krajského parlamentu sa konala na pôde Východoslovenskej galérie (VSG). Ako hostia sa na nej zúčastnili bývalý prezident SR Rudolf Schuster, bývalí predsedovia KSK Rudolf Bauer a Zdenko Trebuľa, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, vladyka Cyril Vasiľ, predseda Židovskej náboženskej obce Ivan Skljarszky či generálna konzulka Maďarska v Košiciach Ágota Hetey.
      Rokovanie zastupiteľstva bude pokračovať v pondelok (28. 11.). V programe je voľba podpredsedov KSK, vytvorenie poslaneckých klubov, zriadenie komisií a voľba ich predsedov a členov.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com