Št. mar 28th, 2024

Koniec novembra je v novodobej histórii mesta Humenné veľmi významným míľnikom. Viaže sa k nemu dátum 26. november 1944, ktorý je zároveň spojený so spomienkou na chvíle strádania i na novoobjavenú a dlhoočakávanú radosť zo života – oslobodenie spod útlaku fašizmu a vojnového príkoria Streleckou divíziou generála Gladkova, 4. ukrajinský front generála Petrova.

Je to už 78 rokov, odkedy v našom meste utíchli posledné výstrely a nad mesto sa zniesla sloboda. „Tento dar, ktorý sme vtedy dostali, sa nám donedávna zdal byť samozrejmosťou. Dnes už vieme, že mier je veľmi krehký. Aj keď mnohí z nás, mladších, neboli sme tvárou v tvár konfrontovaní s drámami druhej svetovej vojny a jej následkami, našou povinnosťou je pripomínať si vojnové udalosti spred takmer osemdesiatich rokov a odovzdávať ich ďalším generáciám. Želajme si, aby nikde v našom okolí ani vo svete sa spory či nedorozumenia neriešili zbraňou, vojenskou silou, ale naopak, toleranciou a hľadaním východísk zodpovedajúcim ľudskej spoločnosti v treťom tisícročí,“ pripomenul vo svojom príhovore primátor mesta Miloš Meričko.

„Druhá svetová vojna bola konfliktom gigantických rozmerov. Celý svet sa na šesť rokov ocitol v chaose, chudobe, hospodárskej kríze a v jednom nekonečnom cykle pochovávania svojich blízkych, spolubojovníkov a protivníkov. Oslobodenie Humenného je veľkým míľnikom našich okresných dejín. Udalosť, ktorá aj napriek svojmu bojovému charakteru priniesla do mesta slobodu. V tento deň padol obrovský kameň zo sŕdc Humenčanov. Kiežby sa už nikdy neopakoval,“ povedal Benjamín Bláha, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Humennom a člena predsedníctva Ústrednej rady SZPB.

Pri Pamätníku vďaky si s úctou spomenuli nielen na hrdinov, ale aj na tých, ktorí svoj život položili za slobodu nášho mesta Miloš Meričko, primátor mesta, Ondrej Babjarčík, viceprimátor, Valéria Kurťáková, prednostka Mestského úradu, ďalej členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, poslanci Mestského zastupiteľstva v Humennom, predstavitelia a zamestnanci miestnej samosprávy, štátnej správy, zástupcovia inštitúcií na území mesta, riaditelia humenských škôl, žiaci i študenti.

zdroj: Veronika Lattová, MsÚ Humenné

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com