Ut. mar 19th, 2024

Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Pre prvý rok zálohovania bola zákonom stanovená povinnosť dosiahnuť návratnosť zálohovaných obalov aspoň 60 percent. “Zálohovanie nápojových obalov sa na Slovensku ujalo rýchlejšie, než predpokladali prvotné analýzy. Slovensku sa darí vyzbierať rekordné množstvo nápojových obalov, rozširovať odbernú sieť a znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu,” skonštatovala Morvai.
Správca podľa Morvai pripravuje aj riešenia vrátenia obalov na alternatívnych miestach. “Veľkým úspechom je spustenie dobrovoľného odberného miesta na čerpacej stanici a v nasledujúcom roku pribudnú ďalšie,” poznamenala.
Morvai tvrdí, že slovenský zálohový systém inšpiruje aj ďalšie krajiny. Napríklad Malta využila na spustenie svojho zálohového systému IT riešenie vytvorené pre slovenské zálohovanie. “Zálohové systémy sa neustále rozvíjajú, výmena skúseností a prijímanie inovatívnych riešení je základom úspechu na ceste k úplnej cirkulácii nápojových obalov,” podotkla.
Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com