Ut. mar 19th, 2024

Vládu a Lekárske odborové zduženie (LOZ) čaká v pondelok ráno rokovanie o aktuálnej situácii v zdravotníctve. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa obáva, že odborári v otázke zvyšovania platov neustúpia. Prosí preto lekárov, aby ostali pri pacientoch. Uviedol to na sociálnej sieti.  

Stretnutie má začať o 10.00 h na Úrade vlády SR za účasti ministra financií, ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a zástupcov lekárskych odborárov. Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa na rokovaní z dôvodu pracovnej cesty v Holandsku nezúčastní.
Matovič v nedeľu (20. 11.) zopakoval, že ponuka k zvýšeniu platov lekárov, ktorú LOZ predstavili na poslednom rokovaní, je finálna. Obáva sa však, že lekárski odborári budú trvať na jej zvýšení. Prosí preto lekárov, aby zostali pri pacientoch v nemocniciach. “Obávam sa, že toto je scenár. Úprimne, veľmi rád by som pridal aj miliardu, ale viac už naozaj nedokážeme dať. A, bohužiaľ, ani nedáme. Ak sa to stane, prosím, o vaše spravodlivé posúdenie a ľudský prístup k vašim pacientom,” uviedol na sociálnej sieti.
Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Minister financií po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. LOZ v sobotu (19. 11.) informovalo, že sú ochotní ponuku prijať, ak vláda zvýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek. Vláda reagovala, že trvá na pôvodnej ponuke, ktorá je finálna. Líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár avizuje, že ak dá tisíce lekárov výpovede, odíde z vlády.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com