Št. apr 18th, 2024

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v nedeľu odsúdili “bezohľadné” odpálenie ďalšej medzikontinentálnej balistickej strely zo strany Severnej Kórey a vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla ďalšie “dôležité” kroky na zastavenie týchto testov rakiet.

Opakované vypúšťanie rakiet Severnou Kóreou podľa šéfov diplomacií siedmich najrozvinutejších ekonomík sveta “napriek výzvam medzinárodného spoločenstva na mier a stabilitu ďalej destabilizuje región”. G7, ktorá zahŕňa Kanadu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Britániu a USA, preto požaduje “jednotnú a ráznu reakciu medzinárodného spoločenstva”, ktorej súčasťou majú byť aj “ďalšie významné opatrenia” prijaté Bezpečnostnou radou OSN.
Skupina G7 vo vyhlásení tiež zopakovala požiadavku, že severokórejský jadrový program musí byť preukázateľne ukončený a KĽDR “nikdy nebude mať štatút štátu vlastniaceho jadrové zbrane“.
K vyhláseniu G7 sa pridal aj zástupca Európskej únie. Predpokladá sa, že KĽDR v novembri vypálila 30 rakiet krátkeho, stredného a dlhého doletu. Zatiaľ posledná skúška sa uskutočnila v piatok, keď Pchjongjang odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá dopadla do japonských vôd západne od ostrova Hokkaido.
Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že išlo o najnovší variant rakety Hwasong-17, ktorú označila za “najsilnejšiu strategickú zbraň na svete”. Odpálenie sledoval aj severokórejský vodca Kim Čong-un so svojou dcérou.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com