Št. apr 25th, 2024

Koronavírus zatiaľ nepredstavuje až také nebezpečenstvo

Cez tohtoročnú jeseň zatiaľ koronavírus nepredstavuje až také nebezpečenstvo ako v rovnakom čase po minulé roky. Preto sa po troch rokoch opäť dostáva do popredia očkovanie proti chrípke. Medzi Slovákmi je však o túto formu prevencie malý záujem. Pritom výhody tohto očkovania sú nesporné.

V rokoch pred pandémiou koronavírusu sa zaočkovanosť Slovákov proti chrípke pohybovala len okolo chabých štyroch percent z celkového počtu obyvateľov Slovenska. To je žalostné číslo. Pritom Európska únia určila, že optimálna zaočkovanosť, ktorá by mala zamedziť masovému šíreniu chrípky, by sa mala pohybovať až okolo tridsiatich percent. Podľa názoru viacerých lekárov Slováci nepokladajú chrípku za nebezpečné ochorenie. Mnohí dokonca aj s touto chorobou chodia do práce či do školy…

Veď čo je na tom, keď najneskôr do desiatich dní, aj tak prejde… Takéto hazardovanie so zdravím sa rozhodne nevypláca. Zvlášť v seniorskom veku môžu človeka potrápiť choroby vyplývajúce z neliečenej a prechodenej chrípky. Aj naši respondentky v ankete však majú negatívny postoj k očkovaniu proti chrípke. „Nie, nikdy som sa týmto spôsobom nechránila proti chrípke. Nejako ma to neoslovilo. Napriek tomu nezvyknem mávať ťažšie formy chrípky. Ak ochoriem, tak na také bežné prechladnutie, alebo bežný kašeľ. Zase na druhej strane, môj brat sa už dlhé roky dáva očkovať proti chrípke,“ povedala štyridsiatnička Martina Stariaková z neďalekej obce Lastomír.

„Viete čo, nemám nič proti očkovaniu, ktoré má zabrániť chrípke. Ak by som mala lepší zdravotný stav, tak by som túto formou prevencie v pohode využila. Mám ale problémy so srdcom, sužuje ma aj zvýšený krvný tlak, takže očkovaniu sa radšej vyhýbam. Obavám sa, že v kombinácii s mojimi ťažkosťami by mi mohlo zhoršiť zdravotný stav,“ uviedla 70-ročná Michalovčanka Anna Karamanová. Podľa vyjadrení lekárov, ale aj ľudia s touto diagnózou sa pokojne môžu dať zaočkovať. Okrem silných alergikov sa môže dať zaočkovať vlastne každý.

„Samozrejme, v rámci objektívnosti poviem, že ani vakcína proti chrípke nepredstavuje stopercentnú ochranu. Neodškriepiteľným faktom ale je, že značným spôsobom zmierňuje priebeh jesenných a zimných vírusových ochorení. Preto očkovanie jednoznačne odporúčam,“ zdôraznila michalovská všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Ľubov Makohusová. Dávam jej za pravdu. Proti chrípke som sa dal zaočkovať už asi desaťkrát (naposledy pred troma týždňami). Ak som sa aj nachladil, tak išlo len o také málo významné smoklenie. Keď aj prišli bolesti hrdla či kašeľ, tak za dva dni bolo po všetkom.

Po zaočkovaní si telo do desiatich dní vytvorí protilátky. Navyše vakcíny proti chrípke nemajú takmer žiadne vedľajšie účinky. Čo je najdôležitejšie, používajú sa už celé desaťročia, takže sú už dávno-dávno overené. Najvhodnejšími mesiacmi na očkovanie sú október a november, pretože okolo decembra zvyknú byť prvé chrípkové epidémie. „Všetky tohtoročné typy vakcín proti chrípke sú bezplatné. Postup je jednoduchý. Ak sa dotyčná osoba chce dať zaočkovať, tak navštívi svojho obvodného lekára, ktorý jej vystaví recept. Na jeho základe si vyberie vakcínu v ľubovoľnej lekárni a potom sa u svojho obvodného lekára dá zaočkovať,“ povedala vedúca jednej z michalovských lekární.

Ján Čúrny

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com