So. apr 20th, 2024

Nedobyl všetky obvody, v jednom vystrelil.

Pred piatimi rokmi rozhodli o víťazstve Rastislava Trnku (nezávislý s podporou stredo-pravej koalície) vo voľbách predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) o 875 hlasov dva kľúčové faktory – košický a maďarský. V sobotňajších župných voľbách bola Trnkova obhajoba oveľa jednoduchšia a už nie tak fatálne závislá od týchto dvoch faktorov, aj keď opäť zohrali nezanedbateľnú úlohu.

Trnka pri obhajobe otočil juh vo svoj prospech

V roku 2017 utrpel Raši zásadné straty voličských hlasov na juhu kraja, lebo vtedajší vládny koaličný partner ficovcov Most-Híd postavil v KSK vlastného kandidáta na župana Karola Patakyho. Hoci Raši vo volebných obvodoch Michalovce, Trebišov i Rožňava s výraznou maďarskou menšinou aj tak vyhral a Trnku v nich porazil dovedna o vyše 10-tisíc hlasov, Pataky ho len tam pripravil o ďalšie tisíce.

O päť rokov neskôr už bola maďarská Aliancia priamo súčasťou koalície s KDH, Starostami a nezávislými kandidátmi, Šancou i DS, ktorá podporovala vo voľbách nezávislého župana. Ten aj vďaka tomu teraz na juhu hlasy nestratil, ale práve naopak, oproti konkurentom získal.

Trnka dosiahol impozantné triumfy v obvodoch Trebišov (58,13 percenta – 17 017 hlasov) a Rožňava (61,39 – 10 306).

Zahorčák odolal len medzi svojimi

V celkovom poradí druhý, michalovský primátor zo Smeru Viliam Zahorčák, si tam pripísal na svoje konto dovedna len 5 491 hlasov (Trebišov – 4 445, Rožňava – 1 046). Takže len tam stratil na víťaza 21 832 hlasov, čo bolo až zhruba 28 percent z vyše 78-tisícového rozdielu medzi nimi vo všetkých 11 volebných obvodoch.

Pre Zahorčáka môže byť len malou útechou, že vo svojom michalovskom obvode porazil župana, keď zaknihoval iba o 0,21 percenta a 124 hlasov lepší výsledok. Bolo to jeho jediné víťazstvo, v piatich obvodoch zaznamenal druhé priečky, dvakrát bol tretí a až trikrát len štvrtý.

Z hľadiska percent musel stráviť najhoršiu porážku v obvode Gelnica, kde ho zakrúžkovalo len 5,5 percenta voličov (2. miesto), ale víťazného župana až 74,13 percenta.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com