Št. apr 25th, 2024

Vojenská zotavovňa alebo hotel Granit Zemplínska šírava, ako sa nazýva, vstane z popola. Čaká ju rozsiahla rekonštrukcia, podľa predbežných odhadov si vyžiada až 20 miliónov eur. Prvých hostí by mala prijať v roku 2025. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede priamo na mieste minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Zatvorili ju zo dňa na deň

Zámer oživiť Vojenskú zotavovňu Granit v katastri obce Kaluža, ktorá otvorila svoje brány v polovici roka 1978, verejne deklaroval minister Jaroslav Naď už pred poldruha rokom. V minulosti ju spravovala štátna akciová spoločnosť Horezza. V roku 2019, za bývalej vlády, zotavovňu rezort obrany zatvoril doslova zo dňa na deň.

„Zamestnanci boli informovaní na poslednú chvíľu a odchádzali odtiaľto narýchlo a so zášťou. Našli sme tu vo varniciach v kuchyni ešte navarené jedlo,“

povedal Branislav Ilkovič, riaditeľ Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany (BARMO), ktorá zotavovňu prebrala do správy.

Naď: Zatvoriť a rozpredať

Naď zdôraznil, že rozhodnutie o zatvorení bolo síce v súlade so zákonom, ale nie so zdravým rozumom a dobrými mravmi. Zotavovňa dlhodobo dosahovala kladný hospodársky výsledok a patrila medzi najúspešnejšie prevádzky hotelových služieb rezortu. Podľa Naďa za jej zatvorenie nesú zodpovednosť Smer-SD a SNS, práve ich nominanti boli v ostatných dvoch vládach ministrami obrany. Tí podľa neho zodpovedajú aj za odpredaje pozemkov okolo zotavovne.

„Rozpredávalo sa všetko, čo k zotavovni patrilo. Štátny majetok sa dostal veľmi pokútnym spôsobom do rúk viacerým súkromníkom. V roku 2015 bol odpredaný pozemok s rozlohou 3 668 metrov štvorcových za 60 500 eur, čo je 16,50 eura za štvorcový meter. O pár týždňov neskôr sa predal pozemok so šiestimi chatkami, opäť za približne 16 eur za štvorcový meter. O pár mesiacov neskôr sa predalo 5 373 metrov štvorcových za 168 000 eur. Tak by som mohol pokračovať ďalej,“ vyratúval. „Predalo sa kompletne všetko z hľadiska pozemkov okolo, vrátane bungalovu, s výnimkou parkoviska a asi piatich metrov šírky prístupu k vode,“ zdôraznil.

Budú sa uchádzať o eurofondy

Budovu má aktuálne v správe BARMO. Tá bude realizovať jej komplexnú obnovu.

„Zotavovňu čaká pekná, ekologická a komplexná budúcnosť v rukách štátu,“ zdôraznil Naď.

Rezort má k dispozícii stavebný zámer. V najbližších týždňoch prebehne obstaranie projektovej dokumentácie. Tá by mala byť hotová na prelome rokov. Rekonštrukčné práce by sa mali spustiť začiatkom budúceho roka. Hotové by mali byť o dva až dva a pol roka. V roku 2025 by sa už v zotavovni mali rekreovať prví hostia. Celkové náklady na rekonštrukciu rezort odhaduje na 20 miliónov eur.

„Rátame s tým, že to bude plne hradené z rozpočtu rezortu obrany. Tak sme nastavili aj plánovacie schémy. Budeme sa snažiť získať peniaze z eurofondov,“ doplnil minister.

Ide o ekologický projekt, súčasťou sú zelené strechy, získavanie slnečnej energie a dažďovej vody.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com