St. apr 24th, 2024

Vonkajšie priestranstvo v areáli Základnej školy na Komenského ulici v Michalovciach je výrazne skrášlené zásluhou malého arboréta. Vďaka tomu sa u detí prehlbuje vzťah k životnému prostrediu a k biológii.

„V tomto peknom prírodnom prostredí pravidelne prebieha aj vyučovanie. Pedagógovia tu v priaznivom počasí vyučujú rôzne predmety – biológiu, enviromentálnu či výtvarnú výchovu. Pobyt na čerstvom vzduchu je pre deti veľkým zážitkom,“ rozhovorila sa zástupkyňa riaditeľa školy Mgr. Ivana Novotná.

Počas výučby školáci sedia na nových, vkusných drevených lavičkách. Časť z nich má aj nevšedný kruhový tvar. Pozornosť púta hlavne rozsiahly hmyzí hotel. Je urobený výlučne z prírodných materiálov. Má peknú sedlovú strechu. Vnútorná časť pozostáva z niekoľkých členitých poschodí. Hmyz má svoje obydlia vystlané slamou, senom, bambusovými výhonkami a drevom. „Hmyz je týmto spôsobom chránený pred zlými poveternostnými podmienkami a za pár mesiacov sa tu ukryje aj pred chladným zimným počasím. Tento typ hotela mu poskytuje vhodnú ochranu aj pred útokmi rôznych predátorov. V hmyzom hoteli prebývajú: včely, osy, lienky a iné druhy hmyzu,“ konštatovala.

Na rozľahlom školskom priestranstve vynikajú aj dve rozsiahle skalky. Tvoria ich: rôzne bylinky, ochranné rastliny a skalničky. „Počas vyučovacích hodín technických prác naši žiaci tieto skalky zalievajú, odstraňujú burinu a rozličné nečistoty,“ poznamenala I.Novotná. Táto časť projektu bola financovaná z Fondu Karpatskej nadácie, ktorej prostriedky sú určené slovenským vzdelávacím inštitúciám. Na tento účel bolo vyčlenených tisíc eur. Finančné zdroje poskytlo aj mesto Michalovce. Konkrétne, išlo o sumu vo výške 300 eur. „Z týchto peňazí sme zakúpili okrasné stromy, kry a rastliny, ktoré vkusne dotvárajú náš areál. Pribudli tu orgovány, zlaté dažde, ibišteky a levandule. Pri drevinách a rastlinách sú informačné tabule s ich stručnou charakteristikou.“ Nechýba ani viacero vtáčích búdok a taktiež ani pocitové chodníky. V pláne je aj postavenie altánku, v ktorom si pedagógovia, žiaci a zamestnanci školy príjemne posedia. Nové lavičky by mali byť inštalované aj v športovom areáli školy. „Tak altánok, ako aj ďalšie lavičky by sme chceli financovať z Karpatskej nadácie,“ uzavrela.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com