Št. apr 18th, 2024

Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Opatrenie začne platiť od polnoci zo stredy na štvrtok a bude trvať po nevyhnutne dlhú dobu. Oznámil to v pondelok český premiér Petr Fiala.

Český minister vnútra Vít Rakušan dodal, že obnovené kontroly budú platiť desať dní. Česká vláda o tomto rozhodnutí informovala nielen susedné krajiny, ale aj orgány EÚ, keďže ide o vnútornú hranicu Schengenského priestoru. Problémom je najmä tranzitná migrácia do Nemecka.

Rakušan o obnovení kontrol už podľa svojich vyjadrení informoval slovenského ministra vnútra Romana Mikulca. „Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a samozrejme budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice,“ spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

„To, čo zažívame v tomto roku je bezprecedentná situácia, čo sa ilegálnej migrácie týka,“ povedal Rakušan s tým, že od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území ČR 11 000 nelegálnych migrantov. V spojitosti s tým zaznamenali úrady aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu, teda prevádzačov.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na „intenzívne rokovanie so slovenskou stranou“, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti. Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR. 

Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com