St. apr 24th, 2024

Kráľovná Alžbeta II., najdlhšie slúžiaca panovníčka Spojeného kráľovstva, zomrela v Balmorale vo veku 96 rokov po 70 rokoch vlády. Zomrela pokojne vo štvrtok popoludní na svojom škótskom panstve, kde strávila veľkú časť leta.

Kráľovná nastúpila na trón v roku 1952 a bola svedkom obrovských spoločenských zmien. Jej syn kráľ Charles III uviedol, že smrť jeho milovanej matky bola pre neho a jeho rodinu „momentom veľkého smútku“ a že jej stratu „hlboko pocíti“ celý svet.

Povedal: „Hlboko smútime nad odchodom váženého panovníka a veľmi milovanej matky. “Viem, že jej stratu hlboko pocíti celá krajina, ríša a Commonwealth, nespočetné množstvo ľudí na celom svete.”

Počas nadchádzajúceho obdobia smútku povedal, že on a jeho rodina budú “utešení našimi znalosťami o úcte a hlbokej náklonnosti, v ktorej bola kráľovná tak rozšírená”.

Kráľ a jeho manželka Camilla, teraz Queen Consort, sa vrátia do Londýna v piatok, uviedol Buckinghamský palác. Očakáva sa, že v piatok vystúpi s prejavom k národu.

Starší členovia kráľovskej rodiny sa zhromaždili v Balmorale po tom, čo sa lekári kráľovnej začali starať o jej zdravie.

Všetky deti kráľovnej odcestovali do Balmoralu neďaleko Aberdeenu po tom, čo lekári umiestnili kráľovnú pod lekársky dohľad.

Zišiel sa tam aj jej vnuk a teraz následník trónu princ William a jeho brat princ Harry.

Premiérka Liz Trussová, ktorú v utorok vymenovala kráľovná, uviedla, že panovník je skalou, na ktorej bola vybudovaná moderná Británia, ktorá “nám poskytla stabilitu a silu, ktorú sme potrebovali”.

Keď hovorila o novom kráľovi, povedala: „Ponúkame mu svoju vernosť a oddanosť, tak ako sa jeho matka tak dlho venovala toľkým, mnohým. “

„A s odznením druhého alžbetínskeho veku otvárame novú éru veľkolepej histórie našej veľkej krajiny, presne tak, ako by si jej veličenstvo prialo, vyslovením slov ‘Boh ochraňuj kráľa.” Arcibiskup z Canterbury Justin Welby – duchovný vodca anglikánskej cirkvi, ktorej je panovník najvyšším guvernérom – vyjadril svoj “hlboký smútok”. Povedal, že jeho “modlitby sú s kráľom a kráľovskou rodinou”.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com