Ut. apr 16th, 2024

Podľa obžaloby mal Neill Phillips ilegálne manipulovať s trhom, vďaka čomu významne profitovala jeho spoločnosť, ako aj Soros Fund Management.

Ako informoval Maďarský portál Index.hu 52-ročného podnikateľa Neilla Phillipsa zatkli minulý týždeň v Španielsku na podnet USA. Americké orgány ho podozrievajú z nelegálnych burzových machinácií.
Phillips mal na Vianoce 2017 ilegálne manipulovať menové kurzy amerického dolára a juhoafrického randu. Prostredníctvom FX opcie špekuloval, že po zvolení Cyrila Ramaphosu za prezidenta JAR koncom roka 2017 juhoafrický rand výrazne posilní oproti americkému doláru.

„Ak by kurz dolár/rand do 2. januára 2018 kedykoľvek klesol pod 12,5, tak Phillips na tom zarobí 20 miliónov dolárov,“ hovorili americkí žalobcovia.

Keďže kurzy sa nevyvíjali podľa jeho predstáv. Prostredníctvom singapurského finančného holdingu Nomura Holdings  predal 725 miliónov dolárov, čím dosiahol zníženie kurzu na hodnotu 12,4975.
Phillipsova spoločnosť Glen Point Capital profitovala z transakcie 16 miliónov dolárov a investičná spoločnosť Georga Sorosa, Soros Fund Management, získala 4 milióny dolárov.

V spoločnosti Nomura Holdings však začalo interné vyšetrovanie, ktoré vyústilo do zadržania Phillipsa. Neila Phillipsa obvinila newyorská prokuratúra z viacnásobného finančného podvodu a prípad vyvolal veľký rozruch aj na Wall Streete.

„Phillips sa môže brániť pred súdom, že neobchodoval ilegálne, iba agresívne. Je mimoriadne ťažké dokázať, že niekto zmanipuloval trh,“ povedala ekonomická expertka Abrantes – Metz pre spravodajskú agentúru Bloomberg.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com