St. apr 24th, 2024

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že počas horúčav by ľudia, ktorí vykonávajú fyzickú aktivitu a viac sa potia mali vypiť vody oveľa viac. Voda by sa nemala vypiť nárazovo, ale priebežne, teda v menších dávkach a častejšie. Najideálnejšie ešte pred pocitom smädu.

Toto leto je mimoriadne horúce, preto by ľudia mali dbať na dostatočný príjem tekutín. Počas horúčav je dobré denne vypiť jeden až tri litre vody. Malým deťom je potrebné pitie napomínať a ponúkať. Úrad verejného zdravotníctva tiež pripomína, že pobyt na slnku by bolo vhodné obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny.

„Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je u každého človeka individuálne. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti,“ priblížila vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ Jana Hamade.

Obrovský pozor by si na dopĺňanie tekutín mali dávať najmä seniori. Odborníčka tiež doplnila, „v horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu, alkohol i sladené nápoje. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody.“

Vysoké teploty zaťažujú každý organizmus či už ide o mladého človeka alebo o starších ľudí. Záchranári varujú pred kolapsami z tepla, tvrdia, že sa prejavujú zvýšenou telesnou teplotou, malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi. Takisto sa môže pridať aj nevoľnosť až zvracanie, či krátkodobá porucha vedomia. Najohrozenejšou skupinou sú deti, seniori, tehotné ženy, chronickí pacienti, pacienti s kardiovaskulárnymi problémami a diabetici.

Čo by mala obsahovať voda, ktorú by sme mali piť?

Telo počas potenia stráca chlorid sodný, horčík, sodík, draslík a zinok, preto je vhodné zaradiť do svojho pitného režimu minerálnu vodu, ktorá by mala obsahovať sodík a horčík. Počas horúčav nás láka vypiť čo najchladnejšiu vodu s vedomím, že sa naše telo ochladí a nám sa uľaví. „Ľadová“ voda podporuje telo, aby produkovalo ešte viac tepla, a tak sa zvyčajne po ľadovom nápoji začneme ešte viac potiť. Ideálnym nápojom na uhasenie smädu je vlažná voda.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com