Št. apr 25th, 2024

Humenčan Tomáš Šudík patrí medzi najaktívnejších poslancov NR SR, ktorý v roku 2022 nechýbal ani na jednom zasadnutí parlamentu. Napriek tomu stíha zasadať aj v mestskom zastupiteľstve, do ktorého chce opätovne kandidovať. V rozhovore pre Podvihorlatské noviny na rovinu priznal, koho plánuje podporiť v boji o post primátora Humenného.

Začnime aktuálnou témou a síce vypovedaním koaličnej zmluvy stranou SaS. V politike ste už nejaký ten mesiac, čiže ruku na srdce – prekvapil vás tento krok?

Dokonale manželstvo neexistuje a rovnako neexistuje ani dokonala spolupráca v koalícii. Vládneme ako koalícia a každá strana presadzuje svoj program. Za nás je to rodinná politika a boj proti korupcii. Koaličný partner ma iné záujmy. Najviac ma mrzí to, že v súčasnosti sa vypovedala koaličná zmluva, lebo sme sa rozhodli pomôcť rodinám. Rodiny mali po novom na každé dieťa dostať 200 eur. Čitateľom položím aj otázku. Prečo kolegovia zákon nevetovali, ale pustili ho do pléna, pričom vedeli, že určite prejde? Teraz hovoria, že je to problém. Odpoveď: vypočítavosť.

Požiadavka SaS je nové znenie koaličnej zmluvy s podmienkou, že súčasťou vlády nebude Igor Matovič. Na sociálnej sieti ste uviedli, že stojíte za premiérom Eduardom Hegerom, ktorý má v celej veci rozhodnúť. Ako to podľa vás dopadne?

Myslím, že pôjdeme do menšinovej vlády. Snáď nám konečne už nikto nebude blokovať zastropovanie cien pohonných hmôt či pomoc seniorom s najnižším príjmom. Dlho hovorím mojim kolegom, že nemôžeme riešiť situáciu Slovenska len z pohľadu Bratislavy.

Pripúšťate možnosť, že by Eduard Heger pristúpil na podmienku a Matoviča odvolal?

Nemyslím si to. Igor Matovič voľby vyhral, hoci sa dôvera voči jeho vláde prepadla. Bol som prednedávnom v zahraničí, kde som rozprával s kolegami z členských krajín. Bohužiaľ, v každej krajine skrz pandémiu či infláciu drasticky padá dôvera voči vláde. Pár krajín už malo aj predčasné voľby, ale ani to nepomohlo vyriešiť problémy ľudí. Rozpočty štátov sú obmedzené a zmena vlády nepomôže nikde. Akurát zmení preferencie strán, ktoré sa celú dobu tvárili, že budú rozdávať, no v závere ,,skutek utek”. V súčasnosti predčasné voľby nechce ani opozícia, len využíva situáciu na rast preferencií.

Ak by sa to predsa len udialo a Matovič by skončil.. Mal by zo svojho postu odísť aj Richard Sulík?

Je na Richardovi Sulíkovi, ako sa rozhodne.

Napriek týmto nezhodám sa zdá, že SaS a OĽaNO dokáže spolu fungovať v rámci regiónov. Ako sa súčasné spory lídrov strán premietli do miest a obcí?

Regionálna politika sa určite nedá porovnávať s tou národnou. Na národnej je to súboj pravice a ľavice, konzervatívcov a liberálov. Regionálna politika je skôr o pomoci občanom a riešeniu ich problémov.

V NR SR ste už vyše dvoch rokov, no už štyri roky ste mestským poslancom v Humennom. Ktorá politika vás baví viac? Komunálna, alebo celoslovenská?

Každá ma svoje výhody a nevýhody. Veľkú politiku som prepojil hlavne na región a podarilo sa mi spolu s kolegami do regiónu presadiť rekonštrukcie hlavných ťahov, eurofondy, peniaze z fondu na rozvoj športu. Nerastie taktiež miera nezamestnanosti a do regiónu niekoľkokrát prišli vládni činitelia. Viaceré obce v našom okrese sa konečne dočkali vodovodu. Veci sa hýbu, možno málo sa o nich rozpráva, no naozaj sa veľa robí.

V blížiacich sa októbrových voľbách plánujete podľa našich informácií kandidovať aj za mestského poslanca, no zároveň aj vo voľbách do Prešovského samosprávneho kraja. Ako to v prípade úspechu plánujete všetko stíhať?

V súčasnosti uvažujem najmä o kandidatúre na poslanca Prešovského samosprávneho kraja, pretože vidím problémy napríklad v školstve či na trhu práce. Školy sa otvárajú nesystémovo. Máme málo odborných tried a chýbajú remeselníci. Zabúda sa aj na najmenšie obce, v ktorých je problém zakúpiť si potraviny (ambulantný predaj potravín). Do politiky idem vždy s jasným cieľom. V mestskom zastupiteľstve som naplnil väčšinu programu, ktorý som sľúbil a to isté v NR SR. Naštartovalo sa riešenie odkaliska Poša, v regióne vznikajú nové pracovné miesta a prioritou je konečne aj rodinná politika. Ak niekde vnímam problém, tak tam kandidujem a riešim ho. Snažím sa riešiť môj time management, aby som fungoval efektívne a aj vďaka tomu patrím k najaktívnejším poslancom v meste, ale aj v NR SR. Okrem iného, mestskú odmenu a veľkú časť z odmeny poslanca NR SR rozdávam občanom v núdzi.

V Humennom ste členom klubu Odvážne Humenné. Koho váš klub podporí vo voľbách na post primátora?

Ešte nevieme, kto bude kandidovať. Súčasný primátor svoju kandidatúru ešte len zvažuje. Podporím človeka, ktorý garantuje, že z Humenného budeme naďalej robiť moderné, zelené, transparentné a rodinné mesto, ktoré myslí aj na našich starých rodičov.

Pred náročnou jeseňou si každý chce vychutnať chvíle oddychu počas leta. Ako ich strávite vy?

Tým, čo som pred politikou robil najčastejšie. Venovať sa svojej rodine, vzdelávať sa, tráviť čas v charite a pomoci ľuďom, či prácou v útulku. Moje srdce vždy bude biť pre dobrovoľníctvo.

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com