Pi. mar 29th, 2024

Mestá z Horného a Dolného Zemplína budú musieť šetriť inde. Jednotlivé mestské zastupiteľstvá totiž neschválili návrhy na zníženie počtu poslancov.

Ako prví o možnej zmene rokovali poslanci v Humennom, kde sa riešil návrh zníženia počtu poslancov z 24 na 20. Návrh napokon neprešiel. “Miroslav Porochnavý na rokovaní mestského zastupiteľstva navrhol zníženie počtu mestských poslancov vo volebnom období 2022-2026 zo súčasných 24 na 20. Mestu by to prinieslo úsporu okolo 50-tisíc eur. ZA hlasovali len poslanci z klubov Humenská beseda a Odvážne Humenné, čo na presadenie zmeny nestačilo,” uvádza facebooková stránka Humenné Mesto s konkrétnym rozpisom hlasovania.

Návrh podporili poslanci Porochnavý, Bača, Ruščanský, Ufnárová a Čekovský. Proti boli Babjarčík, Babin, Druga a Semanco a zdržali sa títo poslanci: Babják, Lichman, Sukovský, Cehelská, Mocák, Židová, Cukrovaná, Mudry, Hoptová a Sotaková. Počet volebných obvodov pre jesenné komunálne voľby, rovnako ako počet mestských poslancov pre volebné obdobie 2022 – 2026 zostáva bez zmeny aj v Medzilaborciach. Potvrdil to primátor Vladislav Višňovský.

Spolu 13 poslancov mestského zastupiteľstva si budú obyvatelia Medzilaboriec voliť v štyroch obvodoch. Vo volebnom obvode číslo jeden piatich, v druhom šiestich a v oboch bývalých samostatných obciach, v súčasnosti mestských častiach Borov a Vydraň, po jednom.

Obdobne dopadli aj Michalovce, kde sa 30.6. na Mestskom zastupiteľstve schválilo, že aj najbližšie 4 roky bude mesto zastupovať 25 poslancov. V rovnaký deň sa o počte poslancov rozhodovalo aj vo Vranove nad Topľou. “Počet volebných obvodov pre jesenné komunálne voľby, rovnako ako počet mestských poslancov pre volebné obdobie 2022 – 2026 zostáva vo Vranove nad Topľou bez zmeny. Spolu 25 poslancov mestského zastupiteľstva si budú obyvatelia Vranova nad Topľou voliť v piatich obvodoch. Vo volebnom obvode Lomnica si budú voliť jedného poslanca, v Čemernom štyroch, Sever a Centrum po šesť a ôsmich si budú voliť v piatom volebnom obvode Juh,” uviedlo mesto.

Rovnaký počet ako doteraz, teda 18 poslancov, bude najbližšie štyri roky rozhodovať o osude Sniny. Na rokovaní zastupiteľstva o tom rozhodli mestskí poslanci, ktorí sa zaoberali volebnými obvodmi. Mesto postupovalo v súlade s lehotou na určenie volebných obvodov a počtu poslancov obecných zastupiteľstiev, ktorá bola stanovená na 20. júl 2022. Ako uviedla radnica v predloženom materiáli, ktorým sa zaoberali poslanci, podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v jednom volebnom obvode môže byť najviac 12 poslancov. “Z tohto je zrejmé, že v meste Snina nemôže byť utvorený iba jeden volebný obvod,” skonštatovala radnica.

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com