Pi. apr 19th, 2024

Od pondelka 20. júna je spustená mobilná aplikácia, ktorej súčasťou je tiež Mobilné ID. Vďaka tomu sa do Ústredného portálu verejnej správy – Slovensko.sk prihlásia užívatelia už bez čítačky a jednoducho len pomocou aplikácie.

Podľa slov Veroniky Remišovej by mal na prihlásenie do slo-venského portálu stačiť iba smartfón. Doteraz sa občania na portál prihlasovali pomocou eID, čítačky kariet a aplikácie eID čo bolo zdĺhavé a technicky náročné. V prípade novej aplikácie, ktorú predstavilo ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, by malo ísť o zjednodušenie prístupu pomocou aplikácie Slovensko v mobile. Či to však bude naozaj jednoduchšie ukáže čas. Na prihlásenie do aplikácie je takisto potrebná čítačka kariet, takže tých sa občania nezbavia ani teraz. Avšak na rozdiel od minulého prihlasovania, kedy bola čítačka potrebná pri každom prihlásení na portál, tentoraz postačí čítačka iba pri prvom prihlásení sa do portálu Slovensko.sk, aby došlo k overeniu identity a spárovaniu užívateľa s jeho mobilným ID.

„Keď som v marci 2020 nastúpila do úradu, sľúbila som zásadnú zmenu v riadení informatizácie a jej súčasťou sú aj nové a hlavne fungujúce služby štátu. Ťažiskovým projektom, na ktorý sme sa zamerali, je Slovensko v mobile. Pre väčšinu ľudí je dnes smartfón počítačom, ktorý máme stále pri sebe, kedykoľvek a kdekoľvek. A práve o tom je Slovensko v mobile – dostať užitočné služby štátu a komunikáciu s úradmi bezpečne a jednoducho do našich mobilov,“ priblížila Veronika Remišová.

K službám, ktoré budú cez prihlásenie prostredníctvom aplikácie Slovensko v mobile občania využívať, patria napríklad aj výpis z obchodného registra či podanie žiadosti o zasielanie notifikácie o konci platnosti emisnej a technickej kontroly vozidla. Oceniť by to mohli aj ľudia, ktorí neradi čakajú v rade na vybavovanie nových cestovných dokladov. Aplikácia by totiž mala povoliť aj vybavovanie dokladov v prípade ich straty alebo odcudzenia. Dohľadať by ste tam mali aj prehľad o plnení daňových povinností. V redakcii Podvihorlatských novín sme si nainštalovanie a aktiváciu aplikácie vyskúšali aj my. Trvalo nám to zhruba 5 minút. Aktivácia a prihlásenie je pomerne rýchla a jednoduchá záležitosť, avšak ak nemáte k dispozícií smartfón, počítač a čítačku občianskeho preukazu, určite nepochodíte. Po nainštalovaní a aktivovaní aplikácie Slovensko v mobile, sme zistili, že sa tam zatiaľ nachádza iba kalendár a ikonka notifikácií, no zatiaľ sa nastaviť na odoberanie nedali. Aj názor odborníkov sa stotožňuje s tým, že v aplikácii je doposiaľ veľmi málo služieb. Čaká sa vraj na ostatné ministerstvá s tým, akú službu aplikácii a občanom ponúknu. Aj keď je Slovensko niekoľko rokov pozadu v rámci inovácií a modernizácií odborníci to vnímajú ako pozitívny krok vpred.

Porvazník

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com