St. apr 24th, 2024

Na michalovských stredných školách je rušno. Už viac ako pol roka mala byť na Strednej zdravotníckej škole dokončená spojovacia chodba, no stále nie je hotová. Na Gymnáziu Pavla Horova vznikne nový športový areál.

„Na Strednej zdravotníckej škole boli pozastavené stavebné práce v závere minulého roka. Zhotoviteľ nedodržal termín ich dokončenia. Hotové mali byť v októbri. Vyžiadajú si takmer 274- tisíc eur. Z tejto sumy, ktorú vyčlenil Vyšší územný celok bolo doposiaľ preinvestovaných približne 225- tisíc eur,“ konštatovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková. Práce boli zastavené z dôvodu obštrukcií zo strany zhotoviteľa.

„Začal si uplatňovať požiadavku na 50-percentné navýšenie ceny za stavebné práce,“ doplnila. To škola a Košický samosprávny kraj odmietli. Došlo by totiž k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Výstavbu spojovacej chodby zhotoviteľ prerušil s tým, že ak nedôjde k podpísaniu dodatku o navýšení ceny, nebude v nej pokračovať. Preto škola odstúpila od zmluvy. Bolo vyhlásené verejné obstarávanie na dokončenie rekonštrukcie. Nový zhotoviteľ realizuje jej záverečnú časť. Výstavba spojovacej chodby bude hotová o necelý mesiac. Prepojí 1.poschodie hlavného školského objektu s telocvičňou. Zjednoduší sa presun učiteľov a študentov z jednej budovy do druhej. Ocenia to v nepriaznivom počasí.

Aj napriek storočnej histórii Gymnázium Pavla Horova (GPH) nemá moderné vonkajšie športovisko. Z toho dôvodu KSK dal vypracovať projekt, nazvaný Revitalizácia športovísk Gymnázia Pavla Horova. „Financujú ho Košický samosprávny kraj a Fond na podporu športu Z Fondu na podporu športu pôjde na projekt 145- tisíc 075 eur. Košický samosprávny kraj uvoľní zo svojho rozpočtu vo výške 165-tisíc 265 eur. Celkové výdavky na túto revitalizáciu predstavujú sumu 310-tisíc 340 eur,“ uviedla číselné fakty A.Terezková.

V rámci rekonštrukcie budú postavené: basketbalové, volejbalové a futbalové ihrisko. Taktiež atletická rovinka na beh na 60 a 100 metrov a plocha na skok do diaľky a trojskok. Zhotoviteľ mal začať s prácami v apríli. V júni sa však uskutočnilo rokovanie medzi dodávateľom, GPH, Košickým samosprávnym krajom a Fondom pre podporu športu. Na základe toho kraj poslal spomínanému Fondu správu k zmene projektovej dokumentácie spolu s dopadom navrhovaných zmien na cenu diela. Rozdiel predstavuje sumu iba 11,39 eur. Po zmene projektovej dokumentácie dodávateľ čoskoro pristúpi k obnove športového areálu. Dokončená by mala byť dokončená v budúcom roku. KSK je zriaďovateľom viacerých stredných škôl. Jednou z priorít je ich postupná modernizácia.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com