Št. mar 28th, 2024

Poriadne nahnevaná starostka obce Ubľa Nadežda Sirková pred týždňom uviedla, že obec bude “v pohotovosti” pre poskytovanie pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny len do konca júna. Dôvodom mal byť absolútny nezáujem a nulová pomoc zo strany štátu. Paradoxne, tento oznam všetko zmenil.

“Do konca júna vydržíme, ale od júla všetko zastavím. Od februára som ešte nevidela ani cent. Takto sa ďalej fungovať nedá, my už peniaze v rozpočte nemáme. Robíme tak, ako nám bolo povedané, a nič sa nedeje,” povedala starostka Sirková s tým, že dokumentáciu potrebnú k refundácii nákladov obec na sninský okresný úrad odovzdáva pravidelne do stanoveného termínu. Podotkla, že od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine poskytla obec nejaký druh pomoci približne 75.000 až 78.000 ľuďom.


Ubľa zároveň poskytuje kultúrny dom ako núdzové prechodné ubytovanie a je ochotná tak robiť do konca júla. “Potrebujeme opraviť všetky priestory, sociálne zariadenia, vymaľovať. Je to dosť poničené po tom húfe ľudí, čo prešiel cez Ubľu,” hovorí Sirková s dôvetkom, že v prípade potreby vie obec schopná do hodiny zriadiť záchytný tábor.
Podvihorlatské noviny zaujímala reakcia rezortu vnútra (MV SR), ktorý bol obvinený z neplnenia si svojich povinností. Z komunikačného odboru sme sa dozvedeli, že obec by sa refundácie nákladov a prípadných ďalších financií mala dočkať v najbližších dňoch. “Rozpočtovým opatrením z dňa 30. mája 2022 boli na sekcii krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR a následne cez sekciu ekonomiky MV SR pripravené na vyplatenie finančné prostriedky v sume 30.136,25 eura a ďalším rozpočtovým opatrením zo dňa 7. júna 2022 bolo pripravených na vyplatenie 7352,92 eura,” informoval tlačový odbor MV SR.


Ako sa napokon ukázalo, nešlo len o plané reči. Ministerstvo skutočne poslalo peniaze, čo potvrdila aj starostka obce Ubľa. “Pomohol môj výrok, že končíme, peniaze prišli. Sme veľmi radi, lebo už teraz v júni by sme mali veľké problémy s platbami za elektrinu, vývoz odpadu, za vodu a s ďalšími nákladmi, ktoré máme spojené s prevádzkou tábora prvého kontaktu,” priznala Nadežda Sirková. “Trvalo to veľmi dlho, ale chvalabohu okrem 7-tisíc eur už tie peniaze sú na účte. Pred chvíľou som sa vrátila zo záchytného tábora. Dobrovoľníci, ktorí tam sú a sú zamestnanci našej obce na dohodu, prišli, že nechodia žiadni utečenci a podali dohodou ukončenie pracovného pomeru ku koncu júna. Takže všetci dobrovoľníci končia, ostáva tam skupinka z mierových zborov UNHCR. Oni sa tiež v čo najbližšej dobe presťahujú priamo na hraničný priechod. Takže nám neostáva nič iné, len kultúrny dom zatvoriť a zamknúť,” uzavrela Sirková.

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com