Pi. apr 19th, 2024

VEĽKOKAPACITNÉ CENTRUM V HUMENNOM ZATVORIA

Od polovice júna nastala zmena v režime stránkových hodín. Vo veľkokapacitných centrách (VKC) v Nitre, Bratislave a v Žiline, ktoré začali vybavovať žiadateľov o dočasné útočisko už len od pondelka do piatka od 7.00 do 19.00 h. V nepretržitom režime tak naďalej fungovali len centrá v Humennom a Michalovciach. To sa však podľa našich zistení už čoskoro zmení.

Na základe zverejnených informácií sa redakcia Podvihorlatských novín zaujímala, do kedy plánuje Ministerstvo vnútra SR ponechať VKC Humenné a VKC Michalovce otvorené nonstop. Ukázalo sa, že činnosť prevezme len jedno z nich.

Ministerstvo vnútra plánuje pozastaviť činnosť VKC Humenné. V súčasnosti so zástupcami všetkých prítomných zložiek, úradu práce a mimovládnych organizácií špecifikujeme presné detaily odsunu tak, aby mohli byť všetky činnosti VKC v prípade potreby do niekoľkých hodín opäť sfunkčnené. Všetky zmeny počtov nasadených zložiek štátu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a príchodom odídencov musia prejsť schválením medzirezortnej pracovnej skupiny zriadenej pod Ústredným krízovým štábom,“ odpísali nám z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

K dočasnému uzatvoreniu VKC Humenné by malo prísť najneskôr tento týždeň. „Činnosti humenského VKC prevezme VKC Michalovce. Zároveň pribudne možnosť registrácie dočasného pre zraniteľné skupiny osôb na oddelení azylu PZ Humenné – obdobne ako na OCP PZ Prešov a OCP PZ Košice,“ dodal ďalej rezort. Čo sa týka samotných veľkokapacitných centier, od začiatku prevádzky vybavili 32 362 odídencov (dáta k 24.6.), z toho VKC Humenné 4587 odídencov a VKC Michalovce až 12 019. Žilinské VKC vybavilo 1329 odídencov, Nitra 3646 a Bratislava 10 781.

Ako nám v závere ministerstvo upresnilo, dôvodom zatvorenia VKC Humenné je fakt, že sa málo využíva: „Využitie VKC Humenné je dlhodobo na minimálnej úrovni. Za mesiac jún 2022 bol priemerný denný počet registrácií dočasného útočiska len 2-3 a cez víkendové dni v priemere 1 registrácia. VKC Michalovce vykonalo za mesiac jún 2022 priemerne 16-17 registrácií.“

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com