Št. mar 28th, 2024

Most bude zrenovovaný už v októbri.

Už viac ako dva mesiace trvá rozsiahla rekonštrukcia mosta ponad Laborec na Vinianskej ceste v Michalovciach. Ide o frekventovanú časť mesta v smere na Zemplínsku šíravu. Všetky práce by mali byť dokončené už na jeseň.

Pritom tento most rozhodne nepatrí medzi najstaršie mosty v Košickom kraji. Má zhruba štyridsať rokov. Faktom ale je, že v minulosti bola jeho údržba značne zanedbaná. Robili sa len nevyhnutné opravy. Z toho dôvodu sa pomerne rýchlo poškodil. Stavebný materiál, z ktorého bol urobený postupne korodoval. Nosná konštrukcia bola značne poškodená. Z mosta odpadávali doslova kusy betónu.

„Z uvedených príčin ide o dlhodobo plánovanú investičnú akciu Košického samosprávneho kraja. Pôvodne mal byť most počas rekonštrukcie úplne uzavretý. Vzhľadom na to, že blízky most na frekventovanej Partizánskej ulici, ktorý je vo vlastníctve mesta Michalovce je v zlom technickom stave, tak kraj upustil od tohto zámeru. Dodávateľ robí jednotlivé práce tak, aby bola časť mosta prejazdná. Maximálne povolená rýchlosť motorových vozidiel bola znížená na štyridsať kilometrov za hodinu. S tým, že cestná premávka bola obmedzená zo štyroch jazdných pruhov na dva jazdné pruhy,“ povedala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

Pozitívne je aj to, že z mosta nebola vylúčená nákladná a ani autobusová doprava. Košický samosprávny kraj financuje celú rekonštrukciu. Bude stáť takmer 800-tisíc eur. „Potešiteľné je, že obnova prebieha podľa plánu. Celkove potrvá 140 dní. Z toho vyplýva, že bude dokončená v priebehu mesiaca október,“ poznamenala A. Terezková.

Čo sa týka samotných prác, najprv bola nevyhnutne vybúraná časť konštrukcie mosta po úroveň nosníkov. Tie stavbári spevňujú, aby sa predĺžila životnosť mostnej konštrukcie, na ktorej bude nová omietka. Dodávateľ súčasne vybetónuje železobetónovú dosku. Následne spraví novú izoláciu a na vozovku položí novú vrstvu z asfaltu a betónu. V súčasnosti
sa robia povrchové práce v pravej časti mosta v smere od mesta. Potom prídu na rad práce v ľavej časti mosta.

Plynulosť cestnej premávky ale zostane zachovaná, pretože vozidlá budú prechádzať tou časťou mosta, ktorá bude hotová. V pláne je aj odstránenie náletových drevín pod mostom v blízkosti rieky Laborec.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com