St. apr 24th, 2024

NEUZNÁVAM PERMANENTNÝ KONFLIKT

Michalovčan Milan Potocký (46) bojuje v slovenskej politike na troch frontoch. Je súčasne poslancom NR SR, mestského zastupiteľstva v Michalovciach, ako aj Košického samosprávneho kraja. Ako člen vládneho hnutia OĽaNO citlivo vníma nezhody v koalícii, ale verí, že sa spory najmä medzi predsedom hnutia Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom podarí urovnať.

Začnime aktualitou, parlament tento týždeň schválil protiinflačný balíček z dielne Ministerstva financií SR. Čo na to hovoríte?

Pomoc rodinám je súčasťou vládneho programu, takže som rád, že sa balíček podarilo schváliť. Je to reakcia na inflačnú smršť, ktorá zmierňuje jej následky a ktorú bolo potrebné urobiť čo najskôr. Ceny rastú, ľudia potrebujú dostať peniaze teraz. Tento balíček nie je dokonalý, lebo dokonalé riešenia neexistujú. Z pohľadu poslanca to vnímam tak, že určite by nebolo lepšie, ak by sa neschválil, a pomoc, ktorá čiastočne vykryje zvýšené výdavky na energie, bývanie a potraviny, by nedostal nikto.

Úprimne, je pomoc podľa vášho názoru dostatočná? Čo hovoríte na to, že sa balíčku vyčítalo, že sa v ňom napríklad nemyslí na dôchodcov?

Ak dostatočnou pomocou myslíte pomoc, ktorá by každému občanovi v tejto krajine pokrývala rast spotrebiteľských cien vo všetkých oblastiach, tak to nie je vo finančných ani technických možnostiach štátu. Ja osobne som presvedčený, že veľa z rodín s malými deťmi sú najviac ohrozené zdražovaním. Samozrejme, pomoc potrebuje oveľa viac ľudí. Pokiaľ ide o dôchodcov , už v júli im bude vyplatený trinásty dôchodok, aby mohli lepšie zvládnuť dopady inflácie. Ešte doplním, že jednorázovy príspevok 100 eur dostanú aj tí ľudia nad 62 rokov, ktorí z rôznych dôvodov žiaden dôchodok nepoberajú.


Vznik takýchto návrhov v rámci koalície pôsobí na verejnosť – najmä kvôli mnohým hádkam a útokom – rušivo. Vy osobne to všetko “okolo toho” vnímate ako?

Neuznávam, že podstatou politiky je permanentný konflikt a nerozumiem tým, ktorí ju takto vnímajú. A úplne chápem, že takýto spôsob politickej práce od nás verejnosť neočakáva. Kritická diskusia a zdravá konfrontácia argumentov, ktorá môže viesť k zmene postoja jednej zo strán a nájdení kompromisu, je potrebná. Ale slušnosť, neútočenie, neurážanie sa a úprimná snaha o spoluprácu musí byť samozrejmosťou, zvlášť pri partneroch, ktorí dobrovoľne vstúpili do koalície a zhodli sa na vládnom programe. V tejto veci zdieľam názor premiéra Hegera, ktorý ministra financií a ministra hospodárstva vyzval, aby sa miernili vo vyjadreniach a v záujme riešenie závažných celospoločenských problémov našli k sebe znova cestu.

Ruku na srdce, táto koalícia dostala do vienka všet-ko náročné. Neunavuje vás po dvoch rokoch táto “veľká politika”?

Masívne šírenie nákazy koronavírusu s tisíckami obetí a neospravedlniteľná barbarská agresia Ruska voči nášmu východnému susedovi sú bezprecedentné udalosti. Od roku 2020 žijeme nesmierne náročnú dobu a všetci to cítime. Samozrejme, že som si výkon svojho mandátu predstavoval inak. Ale ja som nešiel do volieb s tým, že chcem byť zvolený len na dobré časy. Ako poslanec preto podporujem vládu, ktorá nie je ideálna, urobila veľa chýb, ale nemá žiadne korupčné škandály a napriek sporom presadila viacero významných reforiem a v ťažkých časoch prijímala a prijíma riešenia. Sú za ňou výsledky a ďalšie prídu. Myslím, že „história“ bude jej pôsobenie hodnotiť oveľa priaznivejšie ako to mnohí vnímajú dnes.

Ste zároveň aj regionálnym politikom. Je niečo, čo sa vám vďaka tomu, že ste poslancom NR SR, podarilo vybaviť, vyriešiť pre región?

Predstava o poslancoch z východu ako o „vybavovačoch“, ktorých úlohou je chodiť do Bratislavy zariadiť u premiéra alebo na ministerstvách pre svoj región nejaké výhody, a to aj na úkor iných regiónov, nie je podľa mňa správna. Slovensko má pre parlamentné voľby jeden volebný obvod, to znamená, že zastupujem všetkých občanov krajiny. Preto sa snažím svoj mandát vykonávať tak a hlasovať za také návrhy, ktoré sledujú verejné blaho. Ako komunálny politik sa ale prirodzene snažím na celoštátnej úrovni riešiť lokálne problémy, ktoré poznám najlepšie, ale znova takým spôsobom, aby boli prínosom pre celú krajinu. Uvediem dva príklady. Prvým je novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorej som bol spolupredkladateľom. Novela reagovala na snahu súkromného subjektu získať akcie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. V konečnom dôsledku ale chráni pred privatizáciou všetky vodárne na Slovensku, ktoré zásobujú ľudí pitnou vodou a majú preto mimoriadny strategický význam. Angažoval som sa aj pri zmene pravidiel prenájmu pozemkov pri veľkých vodných plochách, ktorá verím umožní verejnosti užívať plochy vo vlastníctve Slovenského vodohospodárskeho podniku nielen pri Zemplínskej šírave, ale pri vodných nádržiam na celom Slovensku

Čo je z vášho pohľadu v Michalovciach momentálne najpálčivejší problém, ktorý treba ešte vyriešiť do volieb?

Tých problémov je samozrejme veľa, ale keďže do volieb zostávajú už len štyri mesiace, mnohé bude potrebné riešiť až v nasledujúcom volebnom období. Komplexne treba vyriešiť parkovaciu politiku a parkovacie miesta v celom meste a na sídliskách, rekonštrukciu chodníkov a ciest, nájomné byty pre mladé rodiny, cyklotrasy, detské ihriská a samozrejme odpadové hospodárstvo, pretože mesto nestihlo rozšírenie mestskej skládky – výstavbu novej kazety a vozí odpad na skládku v Trebišovskom okrese, čím sa zvyšujú náklady na likvidáciu a odvoz odpadu.

Plánujete v októbrových voľbách kandidovať opäť do mestského zastupiteľstva a do KSK?

Skúsenosti, ktoré som získal vo “veľkej”, ale aj komunálnej a regionálnej politike, plánujem využiť v prospech obyvateľov mesta, regiónu a celého kraja. Takže áno, budem sa opäť uchádzať o dôveru voličov na kraji aj v meste.

Čo sú vaše priority pre naj-bližšie obdobie? Na čo sa chcete sústrediť?

Moje priority ako parlamentného a regionálneho poslanca sú previazané. Som poslanec vládnej strany, mojou prvoradou úlohou je preto dôsledne sa oboznámiť s návrhmi zákonov jednotlivých ministerstiev, ktorých je na každej schôdzi veľké množstvo a kriticky zvážiť moju podporu týmto návrhom, a to aj z hľadiska ich dôsledkov pre môj región. Prípadne navrhnúť ich korekcie alebo doplnenia. Plánuje ale predložiť aj vlastné legislatívne návrhy. V súčasnosti pracujem na novelu, ktorá by stanovovala finančnú náhradu pre súkromných vlastníkov pozemkov pod akoukoľvek verejnou infraštruktúrou ( cesty, parkoviská, športoviská, cintoríny…). Mojím zámerom je zabrániť najmä špekulatívnemu skupovaniu týchto pozemkov rôznymi subjektmi za jediným účelom, a to domáhania peňažného plnenia od miest a obcí, ktoré sú vlastníkmi týchto verejných stavieb. Impulzom pre mňa bol prehratý súdny spor, ktorý stál mesto Michalovce takmer 180 – tisíc eur. Ide ale o pomerne zložitú problematiku, odporcovia zmeny upozorňujú na podľa mňa zdanlivé ústavné limity a v závislosti od toho ako sa vyvíjajú ich súdne spory sa menia aj názory samospráv na podobu budúcej právnej úpravy. Ale nevzdávam sa tohto zámeru a verím, že sa mi podarí do parlamentu predložiť rozumný návrh, ktorý ochráni verejné prostriedky. Kolegom z výboru pre média a kultúru som navrhol vykonanie poslaneckého prieskumu v jednej organizácií ministerstva kultúry na východnom Slovensku. Budem konkrétnejší, keď bude jasný termín prieskumu.

Posledná téma na odľahčenie, ako plánujete stráviť leto? Kde a s kým?

Spolu s manželkou a našimi dcérami Tamarkou a Terezkou chodíme pravidelne na túry do Vysokých Tatier. V našich veľhorách si nielen udržiavam kondičku, ale si zároveň trošku vyčistím hlavu, myseľ od politiky. Samozrejme ako domáci si odskočím trošku sa schladiť aj na Zemplínsku šíravu.

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com