Št. apr 25th, 2024

NAJVÄČŠÍ ZÁUJEM O PRÁCU PREDAVAČA

Podľa štatistík Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je najmenej nezamestnaných v rámci regiónu Zemplína v okrese Humenné. Napriek tomu, podľa zistení Podvihorlatských novín, nie je situácia s prácou v okrese veľmi optimistická. Informácie z portálu profesia.sk hovoria, že najviac pracovných ponúk vytvárali spoločnosti pôsobiace v strojárskom priemysle (17%).

Mieru nezamestnanosti sa v okrese Humenné darí na najnižšej úrovni v rámci regiónu udržiavať minimálne rok. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) tam v apríli 2021 evidoval 9,14-percentný podiel nezamestnaných v rámci obyvateľstva v produktívnom veku, v rovnakom mesiaci tohto roka to bolo 7,61 percenta. V Sninskom okrese evidujú 8,7 percenta nezamestnaných. Aktuálna miera nezamestnanosti v okrese Medzilaborce dosahuje 12,4 percenta.

Vranovský úrad práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje 15,59 percenta nezamestnaných. Spomedzi dolno-zemplínskych okresov zaznamenalo ÚPSVR v rovnakom období najväčší úbytok (2,42 percenta) nezamestnaných v okrese Trebišov, čím v podiele nezamestnaných (12,59 percenta) tento rok predstihol Michalovský okres. Tam za 12 mesiacov klesla miera nezamestnanosti z 13,6 na 13,26 percenta.

V súvislosti s lichotivými číslami okresu Humenné sme oslovili so žiadosťou o konkrétne štatistiky aj pracovný portál Profesia.sk. „Situácia s prácou v okrese Humenné v regionálnom, ale aj celoslovenskom porovnaní je nie veľmi optimistická. Od začiatku roku bolo na portáli Profesia.sk zverejnených len 328 voľných pracovných ponúk. V regionálnom porovnaní sa Humenné umiestnilo na 4. mieste zo všetkých okresov Prešovského kraja,“ uviedla pre Podvihorlatské noviny šéfka portálu Ivana Molnárová. Ako dodala, z pohľadu záujmu o prácu a úspešnosť zamestnať sa je najzložitejšia situácia na pozícii predavač a pokladník. Na jednu voľnú pracovnú pozíciu predavač/predavačka reaguje viac ako 42 uchádzačov. V prípade pokladníkov je ten záujem ešte vyšší a na jednu voľnú pozíciu reaguje až 68 záujemcov.

A aké spoločnosti ponúkajú v okrese Humenné najviac práce prostredníctvom portálu Profesia.sk?
“Najviac pracovných ponúk vytvárali spoločnosti pôsobiace v strojárskom priemysle (17%), v maloobchode (14%) a bankovníctve a finančníctvo (8%). V okrese takmer chýbali dostupné pracovné miesta v oblasti informačých technológiií,” uzavrela Molnárová.

Tomáš Macha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com