Pi. mar 29th, 2024

NÁDHERNÉ AUTOMOBILOVÉ VETERÁNY

Aj 16.ročník Zemplín veterán rallye ponúkol veľkú prehliadku síce starších, ale o to krajších historických vozidiel. Táto akcia má už svoju vysokú úroveň a je do nej zainteresovaná až polovica zemplínskeho regiónu.

Pritom pred vyše pätnástimi rokmi bolo pred Okresným úradom v Michalovciach zopár desiatok áut. Napriek tomu sú terajší organizátori vďační Slavkovi Maďarovi z Klubu historických vozidiel. Práve on prišiel s myšlienkou, aby sa podujatie konalo pravidelne a úvodné ročníky prebiehali v Maďarovej réžii.

„Tri roky sme to potom robili s ním. Klub historických vozidiel sa časom nechcel púšťať do organizovania niekoľkodňového podujatia, a tak osem rokov je to na našich pleciach. Chodili sme s otvorenými očami po viacerých akciách automobilových veteránov a postupne sme obohatili program. V prvom rade nám išlo o to, aby tu bolo čo najviac vzácnych automobilov,“ prezradil predseda Klubu historických vozidiel v Michalovciach PhDr. Mikuláš Koščo.

Cesty v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov brázdila skoro deväťdesiatka veteránov. Najstaršie auto je z roku 1914, najmladšie z roku 1980. Za štyri dni najazdili okolo 200 kilometrov. „Samozrejme, sú to staršie vozidlá, takže vyskytujú sa aj poruchy, s tým však každoročne rátame,“ doplnil M. Koščo. Zdôraznil, že zopár vozidiel zavítalo aj do Užhorodu, kde pozdravili slovenského generálneho konzula. Už na michalovskej pešej zóne bolo čo obdivovať. Erick Weinstock zo Spojených štátov amerických prišiel aj s manželkou, ktorá je z Bratislavy.

Na Zemplín veterán rallye boli po druhýkrát. „Môj Ford je z roku 1978. Som jeho tretím majiteľom. Mám ho tridsať rokov. Každú súčiastku som dôkladne skontroloval. Mal som len jednu poruchu. Odišla mi prevodovka, tento typ sa už v tom čase nevyrábal, a tak mi v jednej fabrike na mieru vyrobili novú prevodovku,“ poznamenal E. Weinstock. Povedal, že autá tejto značky sa vo veľkom preháňali po USA v 70-tych rokoch minulého storočia.

V Michalovciach bol stredobodom pozornosti prostoreký senior – Košičan Martin Neubeller so svojim skoro 90-ročným Mercedesom. „Poviem vám pravdu, už pár hodín sa ma ľudia pýtajú stále to isté, a vy nie ste žiadnou výnimkou. Auto som kúpil na výstave v nemeckom meste Essen. Cenu vám neprezradím a mám ho dva týždne. Zatiaľ som na ňom toho veľa nenajazdil. Má 140 koní. V dobe, kedy sa začal vyrábať, to bolo luxusné vozidlo,“ uviedol. Z Michaloviec si zajazdili do Trebišova. Odtiaľ išli na Zemplínsku šíravu, do Sobraniec a blízkych obcí.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com