Pi. apr 19th, 2024

Od júla bude možné nakupovať potraviny aj po uplynutí dátumu minimálnej doby trvanlivosti. Kým Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky tento krok schvaľuje, Odborový zväz potravinárov je
v tejto veci dosť kritický.

Túto novinku umožňuje zmena zákona o potravinách z dielne spomínaného ministerstva. Týmto spôsobom budú môcť obchodníci dopredať svoje zásoby. Súčasne by sa mala znížiť produkcia potravinového odpadu, keďže aj tento typ potravín by sa mal vo veľkom konzumovať. Lenže, pozor! Ako uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky, nepôjde o predaj tovaru, ktorému sa skončil dátum spotreby.

Dátum minimálnej trvanlivosti uvádza časový termín, dokedy si potravina zachová kvalitu. To znamená, že bude ešte stále bezpečná na konzumovanie. Obchodné prevádzky by v každom prípade mali dodržať podmienky skladovania. Zároveň by mali dbať o to, aby nebol poškodený obal tovaru. Ak je totiž znehodnotený, výrazne sa znižuje kvalita potravinového produktu. Ako je známe, údaje o minimálnej dobe trvanlivosti sú uvedené na širokej škále mrazených, sušených, konzervovaných a iných potravín. Zákazníkovi sa každopádne odporúča riadiť dátumom spotreby. Po jej uplynutí by sa už daná potravina nemala konzumovať. Tovar po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti bude ponúkaný za nízke ceny. Vďaka tomu, si ho bude môcť ekonomicky dovoliť každý.

Podmienkou, ale je, aby neboli klientmi charitatívnych organizácií, ktorí k takémuto tovaru majú pravidelný prístup. Kompetentní rozhodli, že v obchodných prevádzkach budú tieto potraviny na určených miestach, ktoré budú oddelené od bežného tovaru. Ich predaj je dlhé roky bežnou vecou vo viacerých členských štátoch Európskej únie. Dokonca tam fungujú predajne, zamerané výlučne na tento druh sortimentu. „Viete, táto novinka nie je taká jednoduchá, ako sa navonok zdá. Totiž, dôležitým faktorom je trvanlivosť potravín. Je veľký rozdiel, či po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti človek konzumuje cestoviny, alebo jogurt. Cestoviny si dlhodobo zachovávajú istú kvalitu. Môžete ich bez problémov konzumovať aj po uplynutí minimálnej trvanlivosti. Pri jogurte je to však už určité riziko. Ak vám však z neho príde zle alebo budeme mať väčšie zdravotné problémy, ani sa nemáte komu sťažovať. Každý vám totiž povie, že bol po minimálnej dobe trvanlivosti, a že ste mali rátať s tým, že nemusí už byť najčerstvejší. Podľa mňa, zákon, ktorý bude platiť od prvého júla, je šitý horúcou ihlou. Mal sa viac dopracovať,“ povedala predsedníčka OzP Ing. Magdaléna Mellenová.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com