So. apr 20th, 2024

Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu sa donedávna pripravovala na letnú turistickú sezónu. Na Zemplínskej šírave a Vinianskom jazere začala už v nedeľu 12.júna. Organizácia cestovného ruchu má rôzne novinky. Najväčšie z nich budú zrealizované na budúci rok.

„Onedlho spustíme novú webovú stránku. Ľudia si budú môcť rýchlo nájsť informácie o prírodných krásach, historických pamiatkach, turistických atrakciách,“ poznamenal výkonný riaditeľ Zemplínskej oblastnej organizácie cestovného ruchu, Patrik Cimprich.

V dohľadnom čase v spolupráci s organizáciou cestovného ruchu z horného Zemplína, bude vytvorená aj sekcia zameraná na ubytovacie možnosti. Webová stránka bude v slovenčine a angličtine. Bude určená hlavne návštevníkom dolného Zemplína. Patrik Cimprich je hrdý na to, že pred začiatkom sezóny boli vyznačené ďalšie cykloturistické trasy. Jedna z nich vedie z Michaloviec do Vinného, na Vinianske jazero a Viniansky hrad. Ďalšia zo Zemplínskej šíravy na Senianske rybníky a späť.

Pred rokom boli osadené informačné tabule o poskytovaných službách a rekreačných zariadeniach v strediskách Zemplínskej šíravy. Podľa P. Cimpricha, sa napriek inflácii výrazne nezvýšili poplatky za kempy a bazény. V stredisku Hôrka pribudol kemp. Bazény v jednotlivých rekreačných strediskách budú sprevádzkované v druhej polovici júna a na začiatku júla. Tentokrát je to naposledy, kedy sa nerobil rozdiel medzi turistickou a kúpacou sezónou. Tohtoročná letná turistická sezóna bola otvorená v prvej polovici júna. Je to zatiaľ najskorší začiatok. O rok bude ešte skôr. „Kvôli globálnemu otepľovaniu je letné počasie už v máji. Preto je zbytočné otvárať turistickú sezónu až v júni. Ľudia chodia k vode už skôr, to je známa vec“, konštatoval výkonný riaditeľ a pokračoval: „preto na budúci rok chceme otvárať turistickú sezónu na začiatku mája“.

To znamená, že na šírave bude už v máji možnosť občerstvenia, t.j. dať si kávu, langoš či nealko nápoj, posedieť si na terase nejakého baru alebo reštaurácie. Dokonca budú otvorené aj turisticko-informačné centrá a kempy. V budúcom roku sa organizuje kúpacia sezóna osobitne. Odštartovať by mala už na začiatku júna. „Berme, že aj v tom čase je vonku okolo 30 stupňov Celzia. Z tohto dôvodu je zbytočné čakať do polovice júna či nebodaj do konca tohto mesiaca“, vysvetlil P. Cipmrich.

Vďaka tomu budú bazény o rok, o tomto čase, už dva týždne otvorené. Tým sa kúpacia sezóna predĺži a v prípade priaznivého počasia sa neskončí v závere augusta, ale potrvá pokojne aj do polovice septembra. „Hoci už bude školský rok, ľudia sa najmä cez víkendy ešte stále budú môcť okúpať,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR. Toto by malo platiť aj pre mestské kúpaliská v Strážskom, Sobranciach či Trebišove. P. Cimprich okrem iného povedal, že by bolo lepšie, keby strediská na Z. šírave a Vinianskom jazere riadila len jedna organizácia, tak ako tomu bolo do roku 1994.

Mrzí ho aj to, že tieto vodné plochy sa dočkali vyššej návštevnosti až v pandemických rokoch, kedy ľudia príliš necestovali do zahraničia. Hlavný problém vidí najmä v kvalite prostredia a poskytovaných služieb či chýbajúcej veľkej atrakcie, ktorá by prilákala viac návštevníkov.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com