So. apr 20th, 2024

Pomaly, ale isto sa začína hubárska sezóna. Hubári už vyťahujú košíky a chystajú sa do lesa na zber húb. Podľa hubárov je najlepším časom na zber hríbov obdobie od mája do júna, a potom od augusta do októbra. Niektorí milovníci hríbov už sezónu začali, iní sa na zber húb ešte len chystajú. Pozor si však musia dať aj na zvýšený výskyt kliešťov.

Aj napriek suchšiemu obdobiu sa hubárom podarilo nájsť zopár krásnych úlovkov. Po hoj-nej sezóne smrčkov sa objavujú na niektorých miestach už aj dubáky. „Jeden dáždik a budú rásť vo veľkom“, znelo z úst hubára.

Zberačov húb by dážď náramne potešil. V prípade priaznivého počasia sa v máji a v júni postupne objavujú druhy obľúbené medzi hubármi – kozáky, kuriatka, plávky či suchohríby. Hubári by si však pri zbere hríbov mali dať pozor aj na zvýšený výskyt parazitov. Teplo a vlhko sú ideálnymi podmienkami nie len pre rast húb, ale aj pre množenie kliešťov. Tie sa môžu vyskytovať skoro všade, kde je vyššia tráva, kríky, pozdĺž lesných chodníkov, ale aj na rozhraní lesa a lúk. Branislav Peťko, biológ a parazitológ z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach odporúča R-O-P.

Trojpísmenová prevencia proti kliešťom – R – repelent, O – odstup od okrajov chodníkov a krovia jeden meter a P – prehliadka oblečenia a tela, nie len počas pobytu v lese, ale aj po návrate domov.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil základné zásady ochrany pred kliešťom:

  1. vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov – okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie,
  2. v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky (do ktorých si zasuniete nohavice), vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte,
  3. používajte repelenty,
  4. hneď po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo a osprchujte sa.
    Kliešť hľadá najbližšie možné miesto na prisatie, čiže ak ste oblečení „od hlavy po päty“, šplhá po oblečení až kým nenájde kožu, najčastejšie krku, hlavy či za ušami. Ďalšími obľúbenými miestami sú slabiny a podpazušie, podkolenná jamka a intímne miesta. Ak sa na huby chystáte prvýkrát, nezabudnite si dať pozor okrem kliešťov aj na znalosť húb. Pomôcť vám pri tom môže skúsený hubár, alebo vreckový atlas húb.
adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com