Pi. mar 29th, 2024

Prvá dáma USA Jill Bidenová v sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera, jeho manželky a ministra vnútra Romana Mikulca (obaja OĽANO) v nedeľu napoludnie navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Zaujímala sa o prácu dobrovoľníkov a zložiek pomáhajúcich ukrajinským vojnovým utečencom. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom je v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine najvyťaženejším. V čase návštevy Bidenovej bol v prevádzke len pre nákladné autá a jej návšteva bola tiež spojená s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Dobrovoľníci pomáhajúci ľuďom utekajúcim pred voj-novým konfliktom na Ukrajine na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom vnímajú nedeľnú návštevu prvej dámy USA Jill Bidenovej ako veľkú poctu.
“Pre nás je to veľké uznanie za prácu, ktorú robíme spolu s ostatnými organizáciami, spolu s našimi partnermi z OSN, ako napríklad UNICEF, z Medzinárodnej organizácie pre utečencov, z Červeného kríža a iných neziskových organizácií, ktoré boli od prvého dňa na hranici a pomáhali utečencom,” povedala Lucia Kolpaková z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s tým, že Bidenová svojou návštevou preukáže aj podporu ukrajinským vojnovým utečencom. Podľa slov riaditeľky územného spolku Slovenského Červeného kríža v Michalovciach Aleny Kniežovej sa na návštevu prvej dámy USA “špeciálne” nepripravovali.
“Pripravovali sme sa ako na každý iný deň. Zabezpečili sme hygienu, všetko, čo potrebujeme do našich priestorov,” uviedla. Spolu s kolegyňou dobrovoľníčkou dopoludnia ošetrili jednu bolesť hlavy. Aj keď je podľa nej situácia na Ukrajine vnímaná celosvetovo, predpokladá, že záujem Bidenovej o ukrajinských vojnových utečencov podporí aktivity na pomoc tamojším obyvateľom. “Je pravda, že časom upadá záujem, nie je to také isté, ako to bolo vo februári alebo marci. Určite na to treba upozorňovať,” podotkla Kniežová.
Bidenová sa priamo na hraničnom priechode porozprávala aj s tamojšími hraničnými policajtmi, hasičmi a pristavila sa aj pri dobrovoľníkoch pracujúcich v hangári hraničného priechodu. O dianí v súvislosti s utečencami na priechode a zaangažovaní jednotlivých zložiek ju oboznámil zástupca migračného úradu SR Branislav Tichý. Prvá dáma USA im vyjadrila vďaku za prácu, ktorú v tejto neľahkej situácii vykonávajú.

Na konci hodinovej návštevy v provizórnej kaplnke sa spolu s ostatnými Bidenová pomodlila za Ukrajinu, všetkých ľudí, ktorí na Slovensko prichádzajú z vojnou zmietanej krajiny a rovnako za tých, ktorí im pomáhajú. Na záver sa tiež poďakovala všetkým ľuďom na Slovensku, že otvorili svoje domovy a srdcia ukrajinským utečencom. Upozornila, že USA stojí v súvislosti so vzniknutou situáciou pri Slovákoch. Následne sa cez hranicu s delegáciou nečakane presunula na Ukrajinu, kde sa na Deň matiek stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou.
Prvá dáma USA strávila na Ukrajine asi dve hodiny a s Olenou Zelenskou sa stretla v budove miestnej školy. “Chcela som prísť na Deň matiek… Myslela som si, že je dôležité ukázať ukrajinskému ľudu, že táto vojna musí skončiť… a že obyvatelia Spojených štátov stoja pri Ukrajincoch,” uviedla Bidenová. Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, pričom pred príchodom novinárov prvé dámy sedeli a diskutovali pri jednom stole. Zelenská počas stretnutia poďakovala Bidenovej za jej “odvážny čin”.”Rozumieme tomu, čo to znamená pre prvú dámu Spojených štátov, prísť sem počas vojny, keď sú každý deň podnikané vojenské akcie a kde každý deň hučia sirény,” vyhlásila Zelenská.
Tá sa počas stretnutia s Bidenovou objavila na verejnosti vôbec prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu, uvádza AFP. Z bezpečnostných dôvodov sa totiž ukrajinská prvá dáma spolu so svojimi deťmi zdržiava na neznámom mieste.
Bidenová a Zelenská sa po spoločnom stretnutí pripojili ku skupine detí, ktoré sú dočasne ubytované v škole, a vyrábali s nimi z papierových vreckoviek medveďov. Tí mali poslúžiť ako darček ku Dňu matiek.
Zdroj: Robo Hakl/aktuality.sk, Susan Walsh, TASR

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com