So. apr 20th, 2024

V týchto dňoch je táto veta aktuálna viac ako inokedy. Naši susedia sa ocitli v strachu z nepokojov vo svojej krajine. Nechce sa mi ani veriť, že mám používať slovo VOJNA. Ale je to tak. Vojnový stav núti utekať mamy s deťmi do bezpečnejších miest. Prichádzajú na Slovensko, ale niektorí ostávajú v Užhorode. Na škole SZOŠ . č.4 s prehĺbeným vyučovaním slovenského jazyka v Užhorode poskytujú pomoc rodinám s deťmi z východu Ukrajiny.
Preto sa OZ Ženy a tradície v Humennom, ktoré pracuje pod vedením predsedníčky OZ RNDr. Márie Cehelskej rozhodlo, že svojou zbierkou aspoň trochu pomôžu so základnými vecami, ktoré budú potrebovať v týchto dňoch. Humanitárna pomoc sa vzťahuje len na komodity schválené Finančnou správou SR. V Denných centrách na Ul. Duchnovičovej, na Ul. Štefánikovej a na Ul. Laboreckej sa tak začala zbierka materiálnej pomoci. Členky týchto centier a OZ Ženy a tradície doniesli prikrývky, vankúše, posteľné obliečky, deky, ponožky, cestoviny, niektoré trvanlivé potraviny a hlavne hygienické potreby.
K nášmu OZ sa pridali aj kolektív učiteľov, rodičov a žiakov zo ZŠ Dargovských hrdinov pod vedením riad. školy Mgr. A. Bodovej, ktorí doniesli 150 uterákov. Kolektív učiteliek MŠ Třebíčska pod vedením riad. Mgr. D. Kačúrovej prispeli sladkosťami. Miestnosť sa zaplnila a začalo sa ukladať do krabíc. Je to kus náročnej práce, ale ako sa hovorí „čím viac rúk, tým je práca rýchlejšia.“ Moja vďaka patrí RNDr. Márii Cehelskej, Ing. Danke Gejdošovej a p. Dane Husnajovej, ktoré sa podieľali na tejto činnosti. Nesmiem zabudnúť a veĺmi sa chcem poďakovať pánovi Sutorčíkovi, ktorý tieto balíky odviezol vo večerných hodinách do Michaloviec, kde si ich prevzala ukrajinská strana. Tento náš dar bol v Užhorode odovzdaný riaditeľke SZOŠ č.4 p. Eve Dorohovyč. Ako vidíte, nie je tá cesta až taká jednoduchá. Je to kus práce ľudí s dobrým srdcom. Možno sa zamyslíte: “Prečo práve táto škola?” Pretože som tam pôsobila ako vyslaná učiteľka MŠVVaŠ SR 4 roky a kolektív učiteľov, žiakov a rodičov mi prirástol k srdcu na celý život.
S veľkou vďakou
Mgr. Ľudmila Kapráľová.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com