So. apr 20th, 2024
Foto zdroj: autoviny.sk

Ak Vás táto zmena prekvapila, nie ste jediní, naša vláda tento zákon schválila „omylom“. Podľa niektorých poslancov to nie je výrazná zmena a myslia si, že jej zavedenie pomôže obciam. No od jeho schválenia prešiel len krátky čas a naše mestá začínajú proti zmene, ktorá nadobudla platnosť už v marci, protestovať. Navrhujú, aby sa účinnosť zákona posunula aspoň na 1. január 2023.

Na chodníkoch zaparkujete po novom iba v prípade, ak tam bude dopravná značka, ktorá to povoľuje. Za posledné roky sa v mnohých mestách parkovanie spoplatnilo, zdraželo alebo sa výrazne obmedzilo a ani táto zmena určite nepomôže zlepšiť situáciu s nedostatkom parkovacích miest. Jedná sa najmä o centrá miest, kde je aj bez týchto komplikácií problém s nájdením miesta na parkovanie, pretože je tam veľká fluktuácia vozidiel. „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať…”, toto je uvedené v 52. paragrafe, konkrétne v jeho druhom odseku. Ak by Vás zaujímali výnimky, tie platia len pre vodičov samovyvažovacích vozidiel, cyklistov a motorkárov. Koaliční poslanci predložili návrh úpravy zákona o cestnej premávke na februárovej schôdzi Národnej rady SR.

Mala by umožniť mestám a obciam získať čas na vyriešenie nedostatku miest na parkovanie. V preklade to znamená, že autá budú môcť v prechodnom období parkovať aj na chodníku, tak ako v minulosti. Plánované prechodné obdobie by malo trvať až do konca marca 2024. „V mimoriadne exponovaných lokalitách spôsobí táto nová úprava mnohým obciam, respektíve mestám a mestským častiam parkovací kolaps, keďže vzhľadom na počet áut tieto jednotky územnej samosprávy jednoducho nemajú a do tejto doby nestihnú vytvoriť nové parkovacie miesta, respektíve vyznačiť dopravné značenie, ktoré umožní parkovanie na chodníkoch,“ uviedli poslanci v správe k navrhovanej novele cestného zákona. Vrátime sa ešte aj k spôsobu schválenia tejto novely. RTVS zverejnila informáciu, že bol zákaz parkovania na chodníkoch schválený omylom. Prišiel totiž vraj na poslednú chvíľu vo forme pozmeňujúceho návrhu. „Bolo to pridané do pozmeňujúceho návrhu v druhom čítaní, tesne pred hlasovaním,“ povedal poslanec Peter Cmorej (SaS). A naši poslanci si to pri hlasovaní nevšimli. V podstate nevedeli, čo odsúhlasili. Uvidíme, ako sa celá situácia vyvinie, no zatiaľ nie je schválený žiadny odklad alebo iné riešenie. 

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com