Pi. mar 29th, 2024
Foto: Žena na invalidnom vozíku, hraničný priechode Vyšné Nemecké Foto zdroj: Dušan Plichta

V histórii Slovenskej republiky zažívame najväčšiu humanitárnu krízu. Nepretržitý prúd utečencov, prichádzajúcich na západné hranice Ukrajiny vystavuje – aj na spoločnej slovensko-ukrajinskej hranici,  obrovskému náporu nielen profesionálov, zodpovedných za ochranu hranice a dodržiavanie našich zákonov, ale aj desiatky dobrovoľníkov. Tí prichádzajú jednak  z bezprostredného okolia, i celého Slovenska a Čiech. Pracujú v režime 24/7 a to na všetkých 3 hraničných prechodoch. Pomáhajú všade, kde je to len trochu možné. 

Štvrtok, 3.3.2022 patril k tým pokojnejším dňom. Utečenci prichádzali skôr v skupinách ako jednotlivo, Okamžite sa ich ujali vojaci a takisto pracovníci MV SR a usmernili ich k stanom s červeným maltézskym krížom. Boli zaevidovaní a dostali potrebné informácie. Po počiatočných prípadoch  taxikárskeho hyenizmu, bolo rozhodnuté, že odvoz na najbližšie miesta bude zabezpečovaný vodičmi – dobrovoľníkmi a zdarma. Prevenciou proti obchodovaniu s ľuďmi ja aj zaevidovanie auta a vodiča. Po zaevidovaní utečenci postupovali uličkou k stánkom z ošatením a odevnými súčiastkami – centru, ktoré zriadila a prevádzkuje gréckokatolícka eparchia. Sú tam šaty na vešiaku a takisto odevné súčiastky, kde si môžu  utekajúce rodiny vybrať to,  čo potrebujú. Systém cezhraničnej spolupráce gréckokatolíkov je efektívny a veľmi  inšpirujúci. Ďalej utečenci prechádzali popri pracoviskách renomovaných neziskových organizácií napr. Červený kríž, Človek v ohrození k provizórnej jedálni a vývarovni. Obetaví dobrovoľníci zo skupiny “Kuchári bez hraníc” tu nonstop pripravujú teplú stravu. Kvalita a pestrosť stravy je na veľmi dobrej úrovni, čo okrem Ukrajincov potvrdila aj početná skupina indických vysokoškolákov – študentov z Ľvovskej univerzity. Tí si dávali horúcu polievku. Skutočnou oázou pokoja sú však vyhrievané červené stany, kde si môžu matky s deťmi konečne odpočinúť a dobre sa vyspať pred ďalšou namáhavou cestou. Pre poskytnutie podpory traumatizovaným utečencom sú k dispozícií profesionáli –  empatickí psychológovia. Veľký počet prenosných a fungujúcich toaliet slúži svojmu účelu a eliminuje tak na minimum hygienické riziká.

Foto: Žena s dieťaťom na hraničnom priechode Vyšné Nemecké Foto zdroj: Dušan Plichta

Redaktor našich novín Dušan Plichta – analyzoval podmienky a situáciu na hranici vo Vyšnom Nemeckom vo štvrtok 3.marca 2022. Tu sa stretol aj s redaktormi viacerých televíznych spoločností z Portugalska, ČR, Írska i Chorvátska. V rozhovore s nimi rezonoval najmä súcit s trpiacimi a obdiv nad nezištnou pomocou, ktorú dostávajú matky s deťmi, či starší občania od profesionálov i od medzinárodného tímu dobrovoľníkov ( Slováci, Česi, Rusíni, Maďari….). 

Foto: Teplý čaj pre deti z Ukrajiny Foto zdroj: Dušan Plichta

Vďaka nasledujúcim autentickým výpovediam kľúčových organizátorov pomoci – gréckokatolíckemu kňazovi – otcovi Františkovi, starostovi obce Vyšné Nemecké – P. Zuzovi a ďalším zanieteným dobrovoľníkom, prinášame našim čitateľom inšpirujúce odpovede oslovených – a to na konkrétne otázky nášho redaktora…. 

Foto: Dobrovoľníčky Foto zdroj: Dušan Plichta
Foto: Hasiči dobrovoľného hasičského zboru Korňa Foto zdroj: Dušan Plichta

Dušan Plichta

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com