Št. apr 25th, 2024

Prvú svetovú vojnu by sme mohli opísať ako globálny konflikt, ktorý sa odohrával prevažne na území Európy. Začala sa 28. júla 1914 úspešným atentátom na arcivojvodu a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este a trvala do 11. novembra 1918. Je úzko spojená s územím severovýchodného Slovenska, najmä s Medzilaborcami.

Boje na severovýchode Slovenska sa vyžiadali viac ako 50 000 obetí. Od roku 1914 do 1915 boli Medzilaborce a ich okolie dejiskom kľúčových bojov na Karpatskom fronte. Pri bojoch bol spustošený celý región a jeho stopy tu nájdete dodnes. V meste nájdete viacero cintorínov z vojnového obdobia a pamätné miesta. Smutnou pripomienkou sú aj zvyšky zákopových línií. Táto expozícia nám pripomína, že si musíme vážiť obetu našich predkov a pokojnú prostredie, v ktorom žijeme. Tvoria ju stovky predmetov, ktoré zostali ukryté vo frontových líniách či na povalách. Cieľom mesta je oživiť tento kúsok dnes už takmer zabudnutej histórie. Mesto taktiež obnovuje vojnové cintoríny a vznikol náučný chodník, spájajúci pamiatky prvej svetovej vojny.
Expozícia, ktorá sa nachádza v priestoroch kultúrneho domu v Medzilaborciach, budova Múzea moderného umenia Andyho Warhola, nesie názov „Boje v Karpatoch – Medzilaborce 1914/1915“. Mesto na svojej oficiálnej stránke, že „návštevníci sa tak môžu oboznámiť s priebehom bojov na severovýchodnom Slovensku s dôrazom na mesto Medzilaborce a širšie okolie počas prvej svetovej vojny. Súčasťou inštalácie sú tiež dobové uniformy, ako aj výstroj či výzbroj bojujúcich armád. Utrpenie vojakov na Karpatskom fronte majú zas dokumentovať úryvky z dobových denníkov, spomienok alebo vojenských hlásení. S pomocou moderných technológií si návštevníci môžu pozrieť i množstvo historických fotografi í, ilustrácií, máp či autentických dokumentov.“

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com