So. apr 20th, 2024

21. február je celosvetovo známy ako Medzinárodný deň materinského jazyka. Tento deň bol vyhlásený na 30. výročnej konferencii UNESCO v novembri 1999.

Dátum bol určený na základe udalosti z 21. februára 1952, kedy sa v Dháke konala veľká študentská demonštrácia, ktorá požadovala, aby bola v Dominiu Pákistán zrovnoprávnená bengálština s urdčtinou. 

Materinský jazyk je dôležitou súčasťou identity každého človeka a diverzita jazykov predstavuje kultúrne dedičstvo ľudstva, ktoré je potrebné zachovať. Z tohto dôvodu sa každoročne konajú po celom svete kultúrne a vzdelávacie akcie, ktoré majú prehlbovať náš vzťah k jazyku.
Existuje viac ako 6000 jazykov, z ktorých viac než polovica sa dostatočne nepoužíva, pričom im hrozí úplný zánik do konca 21. storočia. Málokedy si uvedomujeme skutočnú hodnotu a význam materinského jazyka, hoci sú najsilnejším nástrojom na zachovanie a rozvoj nášho kultúrneho dedičstva. Cieľom tohto dňa je pripomínanie, zvyšovanie a spoznávanie úrovne používania a ovládania materinských jazykov na celom svete.  

Eva Širotníková

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com