Št. mar 28th, 2024

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat víta iniciatívu na vyznačenie bežkárskej trate. Povedal to jej strážca zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Ján Vataha. Návrh bežkárskej trate v území CHKO Vihorlat podľa jeho slov momentálne pripravuje Prvý michalovský klub turistov v spolupráci s obcou Remetské Hámre. 

„Z pohľadu ochrany prírody nemá bežkovanie v území CHKO výrazný vplyv na poškodzovanie biotopov, pokiaľ bežkári rešpektujú ustanovenia zákona o ochrane prírody,“ uviedol Vataha. 

V okolí Morského oka, kde platí štvrtý a piaty stupeň ochrany – Prírodná rezervácia Vihorlatský prales, ako ani v celej CHKO Vihorlat, ktorá je v druhom stupni ochrany, nie je v súčasnosti žiadna oficiálna bežkárska trať. Vataha pripomenul, že podľa zákona o ochrane prírody a krajiny sa už od druhého stupňa ochrany vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody na budovanie a vyznačenie bežeckej alebo lyžiarskej trasy.

„V území CHKO Vihorlat a PR Vihorlatský prales sa pohybuje po vyznačených turistických a náučných chodníkoch, zároveň treba pripomenúť, že od tretieho a vyššieho stupňa ochrany je zákaz pohybovať sa mimo vyznačenej bežkárskej trate,“ dodal. 

Lucia Benetinová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com