Pi. mar 29th, 2024
Foto: Michal Čopák

Viac o Michalovi Čopákovi sa dočítate v čísle 8, ktoré nájdete vo svojom novinovom stánku od 22. 2. 2022

Pri svojich pracovných a najmä športových aktivitách Mgr. Michal Čopák nestihol registrovať pribúdajúce rôčky života. Keď mu v nedeľu 20. februára zasvietila v kalendári okrúhla 80-tka, s jeho typickým úsmevom si mohol zanôtiť: „Čože je to osemdesiatka“?

Rodák z Ostrova v okr. Sobrance počas štúdia na PF UPJŠ v Prešove obliekal dres Tatranu Prešov. Na jednoročnú ZVS Michal nastúpil do Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Zariadili to funkcionári civilnej Iskry L. Mikuláš, ktorí Michala poznali z dresu Tatranu Prešov. Iskra mala na jeden rok zadarmo kvalitného hráča a Vojenská akadémia pedagóga, učiteľa telesnej výchovy. Po skončení vojenčiny prišiel do Humenného, dodnes si mnohí žiaci zo ZDŠ Pugačovova i zo SEŠ s nostalgiou spomínajú na svojho učiteľa.

Foto: V drese Prešova. Horný rad: Novotný, M. Ferjančík, Žarnay,
Hraška, Ringer, Linkeš, J. Ferjančík.
Dolný rad: Čopák, Mati, Bičkoš, Seman.

Michal zapadol do zostavy Chemka Humenné trénerovi Belovi Malagovi ako na objednávku. Rola stopéra a kapitána mužstva hráčovi s futbalovým prehľadom, vynikajúcou hlavičkou, potrebným dôrazom prischla na niekoľko ďalších rokov. Dvere do humenského futbalu otvoril Prešovčanom, Paľovi Jackovi, ktorý v Mikuláši vojenčil a odporučil Ľuba Choluja, Dušana Poláka a „Šampiho“ Hubu. Tréneri sa menili (Bŕíza, Mudray, Jiras …), menil sa aj divízny káder hráčov. „Pri mojom príchode do Humenného nebolo všetko v kádri s kostolným poriadkom. Boli tu dvaja vodcovia a dve partie“. Skvelý tréner a stratég Malaga práve preto zveril Čopákovi kapitánsku pásku, aby kolektív spojil do partie, ktorá bude ťahať za jeden povraz. „Myslím, že sa mi to podarilo. V našej kabíne sa stretli hráči, ktorí si ako ľudia a aj ako hráči na jednotlivých postoch rozumeli, dávali do hry srdce, futbalové umenie a zrelosť,“ spomína na partiu spoluhráčov jubilant.

Foto: V drese Liptovského Mikuláša. Horný rad: Molka, Rosina, Karel,
Fiala, Jacko, Hloža.
Dolný rad: Gajdoš, Mašura, Greš, Čopák, Kralik.

Michal Čopák popri zamestnaní a futbale úspešne absolvoval 6-ročné štúdium na FTVŠ UK v Bratislave, odbor tréner futbalu, ktoré úspešne ukončil v roku 1976. Vtedy už bolo jasné, že bude mať postarané o celoživotný kontakt so športom. Post futbalistu a kapitána postupne menil za funkciu asistenta trénerov, hlavného trénera, neskôr funkcionára. Telovýchovné vzdelanie a mnohoročná prax dali jubilantovi právo na výkon funkcie metodika futbalového oddielu Chemlon Humenné, neskôr tajomníka TJ Chemlon. 

Foto: Zľava: Petruška, Jacko, Hivko, M. Langer, Pirič, Pošík,
Čekovský, Daňo, Toth, Mikulaško, Čopák.

Na tribúne humenského štadióna sme Michala stretávali a stále stretávame na tom istom mieste tribúny „A“. Mal veľkú radosť, keď jeho generáciou začaté dielo získalo v roku 1993 prvoligovú visačku. Sledoval roky vrcholu humenského futbalu, ale aj následné roky pádov a útrap. „Dodnes nedokážem pochopiť prečo bol ústup taký prudký“. Na futbal však nikdy nezanevrel a ostal mu verný aj vo vyššom veku. Miesto jeho bydliska je v okr. Michaovce (Pusté Čemerné, v rokoch 1994-2002 vykonával funkciu starostu obce) nečudo, že ho dlhoročný futbalový rozhodca, delegát, funkcionár Laco Bindas zlanáril do štruktúr Oblastného futbalového zväzu Michalovce, kde v rokoch
2006-2010 zastaval funkciu predsedu ObFZ.

Chemlon Humenné. Horný rad: Škrlík, Matta, Dzurov, Molka,
Orendač, Grec, Diňa.
Stredný rad: Čopák, Kopej, Roman, Jakica, Šičirák, Sivý, Čerhit,
Timuľák.
Dolný rad: Hrabovsky, Pitlik, Szcziegiel, Mycio, Šimončič,
Murinčak, Petrovaj, Skala, Dr. Lojan.

„V súčasnosti sa snažím vidieť v Humennom (aj v Michalovciach) čo najviac zápasov. Stretávam sa s hráčmi, ktorí v minulosti reprezentovali tento klub. Zopár viet prehodíme o minulosti aj o súčasnom mužstve. Som rád, že Jožko Škrlík a ľudia okolo neho dokázali dať dokopy mužstvo, ktoré prináša opäť fanúšikom radosť, viacero zápasov znieslo aj tie najprísnejšie ligové kritéria. Chcem zaželať súčasným hráčom, trénerom, funkcionárom FK veľa úspechov, aby úspešne reprezentovali mesto Humenné, mesto, v ktorom som prežil celý môj produktívny život. Poďakovať všetkým, ktorí mi umožnili aby som reprezentoval toto mesto a naplnil svoje ambície,“ povedal dnes už osemdesiatnik, Michal Čopák.

Za bývalých humenských futbalistov Viktor Pčola.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com