Pi. apr 19th, 2024

V rekreačnej oblasti Danová, pri obci Kalinov neďaleko Medzilaboriec, po desiatich rokoch opäť spojazdnili približne 500-metrový vlek. Lyžiarske stredisko Ski Danová, ktoré sa nachádza pri meste Medzilaborce Vám umožňuje zažiť nezabudnuteľnú lyžovačku v regióne Horný Zemplín. Samotné lyžiarske stredisko sa nachádza 7 km od centra, areál leží v pohorí Nízke Beskydy, ktoré je v blízkosti hranice s Poľskom. 

Areál zahŕňa dva lyžiarske vleky pre dospelých. Prvý vlek s dĺžkou 730 metrov je vhodnejší pre lepších lyžiarov, keďže Vás vyvezie na svah s prevýšením 170 metrov. Druhý vlek s dĺžkou 380 metrov a prevýšením 75 metrov bude ideálny pre začiatočníkov alebo menej skúsených lyžiarov. Celková kapacita možnej prepravy dvoch vlekov je 1440 osôb za hodinu. V areály sa nachádza tiež jeden detský vlek, ktorý je určený pre deti od 5 do 10 rokov, jeho dĺžka je 100 metrov. Nechýba ani detská atrakcia, ktorou je kolotoč na lyžiach. Pri hľadaní ubytovania máte možnosť využiť rekreačné stredisko Danová alebo si nájsť nejaké ubytovanie v meste Medzilaborce, ktoré má na výber z množstva penziónov a hotelov. 

Snehové podmienky sú aktuálne dobré, v minulosti, pri silnejších zimách, tu lyžovali ešte v máji. O spustení sezóny informoval majiteľ rezortu Ján Komišák. „Máme ubytovaciu kapacitu okolo 150 postelí. V lete to máme pomerne obsadené, v zime sme mali ‚mŕtvo‘, a tak sme chceli celoročnú prevádzku, lebo z dvoch mesiacov v lete sa nedá vyžiť,“ ozrejmil Komišák. Aj keď sa o oživenie turistického ruchu aj v zimných mesiacoch snažil dlhodobo, stavebné povolenie na vlek sa mu po desiatich rokoch podarilo získať len nedávno. Spustenie strediska do zimnej prevádzky si vyžiadalo investície vo výške približne 300-tisíc eur. Návratnosť rezortu v tejto výške Komišák neočakáva. Počas dvoch víkendov, keď bol vlek zatiaľ v prevádzke, navštívilo lokalitu podľa Komišákových slov približne 50 lyžiarov denne. Prevádzku rezortu nevylučuje ani počas pracovných dní, podmienkou je prítomnosť minimálne desiatich lyžiarov. „Aby sme zarobili aspoň na elektrinu,“ uzavrel s tým, že dlhodobejšie fungovanie vleku bude závisieť na poveternostných podmienkach a kvalite snehu. Na hornom Zemplíne sa okrem strediska Danová lyžuje aj v Parihuzovciach v okrese Snina a v Zámutove v okrese Vranov nad Topľou.

Lucia Benetinová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com