Pi. mar 29th, 2024
Foto: Betlehem v Belej nad Cirochou

V poslednej dobe sa stáva trendom navodzovať Vianoce už mesiac – dva dopredu. Výzdoba, vianočné piesne, trhy, večierky… Druhá polovica ľudí zdobí na poslednú chvíľu a stromček majú až do jari. Ku ktorým patríte vy?

„No a už po šviatkoch,“ zaznieva z mnohých úst 27. decembra. Pre kresťanov je to však len začiatok vianočného obdobia. Po pôstnom čase adventu nastáva čas radosti a hojnosti. Má však toto obdobie aj oficiálny koniec? Liturgické vianočné obdobie sa končí Krstom Pána v nedeľu po „Troch kráľoch“. 

Prečo potom v kostoloch ostáva výzdoba a koledy znejú ešte celý január?

Odpoveď poskytli kňazi pôsobiaci v Belej nad Cirochou, Mgr. Martin Frena a Mgr. Karol Saksa. V Direktóriu, ktoré je akousi „príručkou“ pre kňazov, sa píše: „Po tomto sviatku (Krstu Pána, pozn. red.) sa odloží betlehem (ak je v zadnej časti kostola alebo v osobitnej kaplnke, možno ho ponechať do 2. februára) a prestanú sa spievať vianočné piesne. Stromčeky ako ozdoba môžu zostať do 2. februára.“ Dokonca aj koledy sa môžu v kostole spievať naďalej, ale len mimo liturgie, to znamená napríklad po skončení omše. 

A prečo práve do Hromníc?

? „Až do roku 1969 sa starobylý sviatok 2. februára, ktorý má svoj počiatok na Východe, volal na Západe Očisťovanie blahoslavenej Panny Márie a uzavieral na štyridsiaty deň po Narodení Pána vianočný okruh,“ píše sa v knihe Direktórium o ľudovej zbožnosti a liturgii. Vianočné prvky si teda nechávame ako spomienku na dobu, kedy trvali Vianoce dlhšie. Avšak aj to, čo dnes poznáme ako vianočné zvyky, má krátku históriu, keďže stromčeky a betlehemy sa v našom prostredí začali šíriť až koncom 18. storočia.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com