St. apr 24th, 2024

Suchý február je osvetová kampaň, ktorá má tento rok už desiaty ročník. Pomáha širokej verejnosti preveriť jej vzťah k alkoholu. Pravidlá sú jednoduché – nevypiť celý mesiac ani kvapku alkoholu. Čiže nie len tvrdý alkohol, ale ani pivo a víno, a to pri žiadnej príležitosti. Žiaľ, celkovo na Slovensku je konzumácia alkoholu výrazne tolerovaná. Niektoré príležitosti si bez alkoholu mnohí nevedia predstaviť. Hovorí sa, že na východe je to ešte horšie.

Psychologička Zuzana Šofráneková dodáva „Často počúvam od pacientov po liečbe, že je pre nich náročné zvládať abstinenciu, práve kvôli tomu, že sa s alkoholom stretávajú pri rôznych príležitostiach. Ale rada by som zdôraznila, že povedať NIE je jednoduché. Keďže NIE je len slovo z troch písmen, a vyslovuje sa celkom rýchlo. Odmietnuť alkohol by nemal byť pre nás MORÁLNY problém. Čiže nemali by sme piť preto, že sa to patrí. Aj keď si vieme predstaviť, že natrafíme niekde na otravného človeka, ktorý chce s nami vypiť a je nátlakový, ale keď ho odmietneme raz, druhý krát, tak tretíkrát už nepríde. Je to o hraniciach, ktoré si nastavíme.“ Kampaň suchý február je dobrý test samého seba, ktorý nám ukáže ako často sme bežne v kontakte s alkoholom. „Navyše, alkohol nepôsobí priaznivo na naše zdravie. Takže mesiac úplnej abstinencie nám môže priniesť napríklad aj zlepšenie spánku, viac e n e r g i e , lepšiu náladu, dokonca môžeme zhodiť nejaké to kilo navyše a abstinencia nám tiež pomôže obmedziť fajčenie. Najväčším benefitom a zmyslom celej kampane je však to, že porozumieme viac sami sebe. Keď zistím, že mi robí problém nepiť jeden mesiac, tak viem, že musím pitie všeobecne obmedziť. Minulý rok, aj po ukončení výzvy vyše 50% ľudí obmedzilo konzumáciu alkoholu aj nasledujúce mesiace, čo je podľa mňa skvelý výsledok. “ rozhovorila sa psychologička. 

Isto si teraz mnohí kladiete otázku, kedy už máme problém s alkoholom? Kedy je pohár vína napríklad v poriadku a kedy by nám už mali zablikať kontrolky, že to nie je okej? Psychologička Zuzana má pre nás odpoveď „Keď sa ľudia pýtajú aká je bezpečná hranica pitia, tak zaručene bezpečná hranica je nepiť. Už samotné užitie alkoholu je rizikové a na telo pôsobí toxicky. Ak už chceme konzumovať alkohol, mali by sme ho piť s mierou, nakoľko alkohol výrazne ovplyvňuje sebakontrolu, myslenie a správanie. Každým pohárikom je preto stále náročnejšie povedať nie. Kontrolky by mali blikať, keď nás nutká vypiť, ale nie pre chuť alkoholu v ústach, ale pre ten následný pocit a uvoľnenie napätia. Toto je veľmi nevhodná stratégia zvládania stresu a ak si na to zvykneme , môžeme mať časom veľký problém . Hranica medzi kontrolovaným a rizikovým pitím je veľmi tenká, a problém je najmä v tom, že naša myseľ si vie veľmi rýchlo nájsť dôvody, prečo pijeme, a potom máme pocit, že je to kontrolované. Takže ak to mám zhrnúť, je v poriadku dať si pohár vína, ale keď to robím často za účelom, že mi to pomôže uvoľniť napätie, tak bliká kontrolka.“

Tak čo milí čitatelia, skúsite sa zapojiť a nesiahnuť do konca februára po poháriku? 

Lucia Benetinová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com