Pi. mar 29th, 2024

Vo svete, ale už aj na Slovensku existujú ľudia, ktorí neschvaľujú kruté zaobchádzanie so zvieratami a zaujímajú sa aj o to, v akých podmienkach žijú. Pripravili sme si pre našich čitateľov rozhovor s Miroslavou Roháčovou, ktorá zastupuje neziskovú organizáciu Humánny pokrok. Porozprávala nám bližšie informácie o tejto organizácii a jej najväčších úspechoch za minulý rok.

Opíšete našim čitateľom v krátkosti neziskovú organizáciu Humánny pokrok a jej ciele? 

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Aktuálne sa venujeme problémom klietkového chovu sliepok, sme súčasťou medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu, a poslednou kampaňou v minulom roku sme upozorňovali na problémy s predajom živých kaprov.

 Aké sú Vaše najväčšie úspechy za minulý rok?

 V minulom roku sme sa zapojili do troch medzinárodných kampaní a v marci sme spustili podpornú kampaň za Zákaz klietok. A v petícii za zákaz klietkového chovu sa nám v minulom roku podarilo vyzbierať viac ako 30 000 podpisov. K tejto kampani sme neskôr v letných mesiacoch spustili aj úspešné infostánkové turné, ktoré navštívilo všetky krajské mestá Slovenska, a ľudia sa mali možnosť opýtať priamo našich aktivistov na problémy klietkového chovu. Zároveň sa nám podarilo vyzbierať dôležité informácie od maloobchodných reťazcov o nákupoch čerstvých vajec, ktoré sme spolu s ďalšími údajmi o slovenskom trhu zhrnuli v prvej správe o vaječnom priemysle “Slovensko na ceste ku koncu klietkového chovu”. Napokon vďaka našej iniciatíve záväzok ukončiť používanie vajec z klietkového chovu prijala aj prvá slovenská pekáreň Paciga a prvá prestížna reštaurácia UFO v Bratislave. Ku koncu roku sme spustili aj poslednú kampaň s názvom Kaprie peklo za ukončenie predaja živých kaprov, kde sa nám podaril prelomový záväzok s reťazcom Kaufland a na ktorý budeme v tomto roku nadväzovať záväzkami ďalších reťazcov.

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com