Št. apr 25th, 2024

Galéria Mestského kultúr-neho strediska v Michalovciach ponúkla v januári expozíciu Myrona Špeníka, rodáka zo Zemplína, ktorý sa neradí medzi výtvarníkov amatérov, nakoľko je členom umeleckej besedy Slovenska so sídlom v Bratislave. Má niekoľko umeleckých diel, ktoré sú katalogizované. Jeho tvorba je známa aj za hranicami Slovenska.

Pani Ivana Mochorovská z Galérie Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach prácu pána Myrona Špeníka popísala nasledovne:

Ťahom štetca zobrazí realitu krajiny, ktorú symbolicky stvárni v zemitých farbách, ako prejav vzťahu k rodnému kraju.
K hľadaniu inšpirácie ho motivuje životná realita, ktorá ho dokáže nadchnúť. Expozícia obsahovala aj abstraktné motívy, ktoré dávajú priestor pre rozlet fantázie. Figurálne motívy sú odrazom tradície regiónu. Obrazy žiaria pestrosťou farieb, čo diváka, ktorý má blízko
k umeniu utvrdí v realite, že je tu jeseň. Myron Špenik patrí k tým ľuďom, ktorí formou umenia chcú nenásilne vstúpiť do tejto neľahkej doby a dať tak návštevníkom galérie priestor pre nadšenie a radosť.

Ako vnímate túto dobu?

Túto dobu vnímam ako súčasť života. Práve preto, neprestávam tvoriť a inšpirovať sa samotným životom a vzťahmi. Umenie je forma, ktorá dokáže ovplyvniť životy jeho konzumentov. Preto je môj štýl ustálený, ale rozmanitý. Hýri farebnosťou a veselosťou.

Čo je Vašou najväčšou inšpiráciou?

Najviac ma inšpiruje sám život. Takisto neutíchajúcou studnicou mojej inšpirácie je
aj Zemplín, z ktorého pochádzam a snažím sa byť verný našim tradíciám. Toto všetko sa odráža v mojej tvorbe.

Ak ste nestihli výstavu pána Myrona Špeníka a máte radi umenie, nezúfajte. Galéria Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach si v nasledujúcich mesiacoch pre vás pripravila výstavu autorky Ľudmily Tokárovej
z Vinného.

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com