Ut. apr 23rd, 2024

Keď sa povie slovné spojenie ženy a hokej, väčšina z nás si predstaví dievčatá v roli roztlieskavačiek alebo fanynky, ktorých partneri sú hokejisti. Avšak doba sa vyvíja a tak dnes máme na ľade nielen krasokorčuliarky, alebo rýchlokorčuliarky ale aj hokejistky. Ako sa darí ženskému hokeju v Michalovciach sme sa porozprávali s manažérom ženského hokejového klubu ŽHK Michalovce Jozefom Kužmom.

Čo vás viedlo k myšlienke založiť ženský hokejový klub?

“ S myšlienkou založenia ženského klubu sme sa už pohrávali roky, ale až príchodom väčšieho počtu dievčat do klubu sme to zrealizovali. Takisto motivácia bola aj z dôvodu, že väčšina našich dievčat pôsobí v mládežníckych a seniorských reprezentáciách žien alebo hokej hrajú na profesionálnej úrovni. V budúcej hokejovej sezóne sa chceme s klubom ŽHK Michalovce prihlásiť do Slovenskej extraligy žien. ŽHK Michalovce už aj začiatkom sezóny 2021/2022 absolvoval historický prvý turnaj v Spišskej Novej Vsi, kde hneď v prvom zápase vyhral 11:0 nad Košicami a vo finále prehral
so Spišskou Novou Vsou 1:0. a obsadil konečné druhé miesto. “

Aké vekové kategórie dnes máte?

“Momentálne máme v mládežníckom klube cez 30 dievčat vo veku 6-17 rokov. Dievčatá ešte v mládežníckych kategóriách hrávajú hokej s chlapcami a od 15 rokov už môžu štartovať v extraligových družstvách.”

Vyrastajú tu talenty, ktoré sa môžu raz presadiť aj na medzinárodnej scéne?

Veľa našich dievčat sa dostalo cez mládežnícke ženské reprezentácie až do seniorskej ženskej reprezentácie, ale sú aj dievčatá, ktoré sa ženským hokejom živia a to v zahraničí.

Nicol Lucák Čupková – Ruská ženská KHL – Agidel Ufa (Nicol bola vyhlásená už druhýkrát najlepšou hokejistkou roka, účasť na OH vo Vancouveri v roku 2010, 3x titul v ruskej ženskej KHL, momentálne druhá najproduktívnejšia hráčka ženskej ruskej KHL, kapitánka ženskej hokejovej reprezentácie )

Lenka Čurmová – Kanadsko – Americká ženská NHL – Metropolitan Riveters (účasť v zápase hviezd NWHL, prvá Slovenka s prvým gólom v ženskej NHL)

Momentálne pôsobiace dievčatá v ženských reprezentáciách: Alexandra Puchľáková, Janka Kočišková, Sa-rah Maďarčíková, Laura Medvíďová, Nicol Lucák Čupková, Lenka Čurmová.

Taktiež naše dievčatá momentálne pôsobia aj na hosťovaní v extralige žien v klube ŽHK 2000 Šarišanka Prešov – Sylvia Maťašová, Laura Medvíďová, Sarah Maďarčíková, Janka Kočišková

Nedávno si tri Michalovčanky zahrali v ženskej hokejovej reprezentácií na kvalifikácií na ZOH 2022 – brankárka . Laura Medvíďová, obrankyňa Lenka Čurmová a útočníčka a kapitánka reprezentácie Nicol Lucák Čupková.

V koncom minulého roka sa v Michalovciach uskutočnil „Dievčenský hokejový víkend 2021“ akú mal odozvu?

V spolupráci so Slovenským hokejovým zväzom sme v októbri 2021 na zimnom štadióne v Michalovciach zorganizovali náborovú akciu pre dievčatá pod názvom Dievčenský hokejový víkend, ktorá bolo v 17 mestách Slovenska.
V Michalovciach sa jej zúčastnilo, najviac dievčat spomedzi ostatných miest, až 104. Akcia bola zameraná na rôzne korčuliarské a herné aktivity na ľade, taktiež si dievčatá mohli vysúšať prvé kroky na ľade. Mladé slečny si odniesli darčeky a pravý hokejový dres, v ktorom boli aj počas akcie. Po akcii sa dievčatá začínali hlásiť do klubu a pokračujú
v hokejovej predprípravke.

Čo môžu očakávať malé dievčatá pri rozhodnutí stať sa hokejistkou?

V prvom rade to začína pri korčuľovaní a až potom prichádza na rad hokej ako taký – zápasy, kopec turnajov zápasov doma i v zahraničí, reprezentácia. Ak ma niekto záujem stačí sa registrovať na stránke mládežníckeho klubu www.hkmichalovce.hokckeyslovakia.sk v sekcií Nábor. Po vyplnení elektronickej prihlášky vás budú kontaktovať. Tešíme sa na vás a vaše prvé kroky na ľade.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com