Ut. mar 19th, 2024

Prešovský samosprávny kraj sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility. Aktivity, ktoré pripravuje, majú motivovať jednotlivcov, aby cestovali ekologickejšie a vymenili auto za bicykel, vlaky, autobusy alebo aj chôdzu.

Európsky týždeň mobility (ETM) prebehne aj tento rok od 16. do 22. septembra. Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu s Košickým samosprávnym krajom (KSK) a IDS Východ prichádza s novou iniciatívou 10 000 PRE ZDRAVIE.  Hlavnou myšlienkou je povzbudiť východniarov k aktivite vykonávanej po vlastných nohách.

„Zaťaženie automobilovou dopravou je dnes problémom nielen vo veľkých, ale i menších mestách.  Alternatívou je využívanie pešej dopravy, ktoré môže priniesť rýchlejšie, zdravšie a ekologickejšie cestovanie.  Chôdza je najjednoduchším spôsobom prepravy, je bezpečná pre životné prostredie a navyše prospešná aj pre zdravie. Obyvateľov východného Slovenska chceme súťažou motivovať, aby zaradili chôdzu alebo iné alternatívne spôsoby dopravy do svojho bežného dňa. Stačí len málo, ochotu zmeniť návyky a vyskúšať niečo nové,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Podmienkou zapojenia sa do súťaže je urobiť v týždni od 16. do 22. septembra denne minimálne 10 000 krokov. Zapojiť sa môžu všetci obyvatelia Košického a Prešovského kraja. Svoju aktivitu môžu zaznamenať v akomkoľvek zariadení a v akejkoľvek aplikácii. Ich úlohou je  zhotovenie fotografie (screenshot) na konci každého dňa s viditeľným dátumom merania krokov, ako aj viditeľným počtom krokov a napokon i registrácia do súťaže prostredníctvom online Google formulára (https://skr.sk/hYwa1 )

Tí, ktorí urobia najviac krokov, môžu vyhrať bicykel, smart hodinky aj kredity na dopravnú kartu prímestskej autobusovej dopravy. Ocenení budú traja súťažiaci s najvyšším počtom krokov z Košického kraja a prví traja z Prešovského kraja. Ceny získajú aj ďalší desiati súťažiaci s najvyšším počtom krokov z oboch krajov. Všetky dôležité informácie o súťaži sú zverejnené na www.idsvychod.sk alebo v udalosti s názvom 10 000 PRE ZDRAVIE  na sociálnej sieti Facebook.

Prešovský samosprávny kraj pripravil v rámci kampane aj ďalšie výhody pre cestujúcich. Počas Európskeho týždňa mobility budú mať cestujúci možnosť vybaviť si dopravnú kartu v zákazníckych

centrách SAD Prešov, SAD Poprad, BUS Karpaty a SAD Humenné bezplatne. „Cestovanie s dopravnou kartou je jednoduché a šetrí čas pri vybavovaní cestujúcich bez nutnosti manipulácie s hotovosťou, čo prispieva k zrýchleniu prepravy. Cena cestovného lístka uhradeného dopravnou kartou je navyše výhodnejšia oproti platbe v hotovosti, čo je ďalší bonus pre cestujúcu verejnosť,“ dodal M. Majerský.

V rámci podpory cestovania prímestskou autobusovou dopravou zorganizuje Prešovský samosprávny kraj aj tento rok súťaž Zbieraj zelené kilometre a vyhraj. Cestovaním prímestskými autobusmi tak budú ľudia nielen šetriť životné prostredie, ale môžu vyhrať aj hodnotné ceny.

Zapojiť sa do súťaže môže každý cestujúci, ktorý zaregistruje svoju dopravnú alebo študentskú kartu cez web ubian.sk, urobiť tak môže aj prostredníctvom mobilnej aplikácie UBIAN. Potrebné je zaregistrovať identifikačné číslo karty, ktoré je uvedené priamo na karte alebo na cestovnom lístku vydanom v prímestskom autobuse.

Po registrácii sa cestujúcemu za každú jazdu u zmluvných dopravcov PSK ( SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty) pripíšu na účet zelené kilometre. Kto ich najazdí najviac, získa vecné ceny. Počas každej jazdy autobusom tak bude cestujúci zbierať zelené kilometre, ktoré sa na základe definovaného koeficientu prepočítavajú na ušetrený oxid uhličitý (CO2). Cestujúci sa môže zapojiť do súťaže len so svojou dopravnou kartou. Meno v profile UBIAN musí byť totožné s menom držiteľa karty, v opačnom prípade sa zelené kilometre nezaznamenávajú. Súťaž  sa uskutoční od 16. 9. 2021 do 31. 5. 2022.

Prešovský kraj plánuje počas Európskeho týždňa mobility aj ďalšie podujatie. Pred Úradom PSK na Námestí mieru v Prešove bude v utorok 21. septembra prevádzkovať cykloservis pre ľudí, ktorí využívajú bicykel na prepravu do práce, z práce, na nákup, či voľnočasové aktivity. Pre cyklistov bude servis prevádzkovaný od 8.00 h do 16.00 h.

Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com