Št. apr 25th, 2024

MEDZILABORCE. Pod Kamjanou už premáva dlho očakávaný turistický vláčik Andy express. V červeno-žltých farbách, farbách mesta premáva každú hodinu zatiaľ z Medzilaboriec do Kalinova. V piatok 6.8. zažil svoju prvú jazdu.

   „Hlavnou aktivitou projektu za mesto Medzilaborce je zakúpenie vyhliadkového vláčika (1 lokomotíva + 2 vagóny). Je dlhý 18 m, maximálna stúpavosť súpravy je 12%, počet prepravovaných osôb 44 – 70 a maximálna rýchlosť 25 km/hod. Tento vláčik bude pristavený pri Múzeu moderného umenia Andyho Warhola,“ uvádza mesto. Zatiaľ jazdí na trase Medzilaborce – Kalinov, neskôr by sa mali jeho trasy rozšíriť aj o blízke pamiatky ako Krásny Brod – Monastier, Habura, Kalinov a podobne.

   Od soboty 7.8. premáva vláčik od 10:00 hod. do 18:00 hod. každú hodinu. Doba jazdy je približne 50 minút. Cena lístka pre dospelých je vo výške 3€ a pre deti do 12 rokov 1€, kúpiť sa dajú v expozícii prvej svetovej vojny v miestnom kultúrnom dome. Zatiaľ je v pláne len prázdninová premávka – do septembra. Vyhliadkovú jazdu si užijú najmä záujemcovia o vojnovú históriu, keďže cestou do Kalinova zostali po vojnových bojoch spomienky v podobe tankov či diel a najmä Pamätník Oslobodenie, ktorý znázorňuje sovietskeho vojaka – Osloboditeľa, ktorý drží v rukách nad hlavou dieža, symbol nového života na oslobodenom území.

   Celkové oprávnené výdavky na zakúpenie cestného vyhliadkového turistického vláčika sú vo výške 208 449,60 €, nenávratný finančný príspevok predstavuje 95%, t.j. 198 027,12 € a výdavky mesta Medzilaborce činia 10 422,48 €, t.j. 5% z rozpočtu vláčika. Projekt je spolufinancovaný v rámci II. prioritnej osi – „Trvalo udržateľná cezhraničná doprava”, špecifický cieľ: „Zlepšenie cezhraničnej dostupnosti v rámci cezhraničného územia rozvojom multimodálnej dopravy“ projekt s názvom „Modernizácia infraštruktúry pre multimodálnu dopravu v Krosne a Medzilaborciach“.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com