Pi. apr 19th, 2024

MEDZILABORCE. V rámci projektu cezhraničnej spolupráce Intereg sa v meste podarilo zrekonštruovať cintorín venovaný padlým vojakom 1. sv. vojny. Pri pamätníku Delo bol v piatok 2. júla slávnostne pokrstený.  S projektom je spojené aj otvorenie najväčšej stálej expozície venovanej 1. sv vojne na Slovensku, ktorá v tento slávnostný deň započala svoju existenciu.

  Hold padlým vojakom prišli vzdať Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja, generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Peter Kozák, primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, primátorka Sniny Daniela Galandová, zástupca veliteľstva plošného operačného veliteľstva Ozbrojených síl SR Martin Michalko, delegácia z Poľska, mnoho domácich aj cezpoľných návštevníkov. „Mesto Medzilaborce bolo v časoch prvej svetovej vojny jedným z centier bojov. V okrese sa nachádza viac ako 20 cintorínov s viac ako 12 000 obeťami. Tieto udalosti 1. sv vojny a pozostatky bojov, aj tento cintorín sú mementom a my ako mesto sa snažíme, aby to, čo zostalo po tých, ktorí padli v Karpatoch sme stále udržiavali aj naďalej pre ďalšie generácie,“ uviedol Vladislav Višňovský, primátor Medzilaboriec.

   „S mestom Medzilaborce spolupracujeme na aktivitách spojených s prvou svetovou vojnou už niekoľko rokov. Posledné sa uskutočnili v rámci Slovensko-Poľského projektu Intereg. Na území mesta bolo opravovaných niekoľko vojnových cintorínov. Jednou z hlavných aktivít projektu bolo vybudovanie stálej expozície 1. sv vojny. Umiestnená je v budove kultúrneho domu. Sú to tri miestnosti plné artefaktov, sú tiež nabité množstvom informácií, je tam aj digitálna technológia, kiosk, televízory, na ktorých je možné vidieť dokument, ktorý sme natočili o bojoch v Karpatoch. Expozícia je venovaná samotným bojom v rokoch 1914-1915 v regióne severovýchodného Slovenska s dôrazom na Medzilaborce a okolie. Tiež je venovaná aj pozostatkom tejto dejinnej epochy, čo sú samozrejme najmä vojnové cintoríny v okrese a bližšom okolí,“ informoval Radoslav Turík, výskumný pracovník Klubu vojenskej histórie  Beskydy.

   Ako ďalej prezradil, časť hmotných exponátov, ktoré sú vystavené, sú originály, ďalšia časť sú repliky, ktoré boli vyhotovené práve z prostriedkov projektu. Čo sa týka informačnej časti, pochádza z výskumného fondu Klubu vojenskej histórie Beskydy, ktorý sa venuje tejto problematike už viac ako 15 rokov. Môžeme povedať, že je to aktuálne najväčšia stála expozícia venovaná prvej svetovej vojne na Slovensku. Na celom projekte sa pracovalo intenzívne vyše roka. „Za seba, ako výskumného pracovníka, môžem povedať, že tento projekt si vyžadoval naozaj stovky strán odborného textu, zhromaždenia množstva listinných, archívnych prameňov, historických fotografií. Celý pandemický rok sme využili na prípravu projektu,“ dodal.

O projekte:    Hlavnou aktivitou projektu za mesto Medzilaborce je zriadenie a vybavenie múzea z prvej svetovej vojny, najväčšieho múzea tohto typu na Slovensku. Ďalšou aktivitou je rekonštrukcia cintorínov z prvej svetovej vojny: 1. na Cintorínskej ulici vrátane pomníka Delo, 2. na Dobrianskeho ulici nad firmou Glass LPS a 3. na Zámočníckej ulici. Poslednou aktivitou je rekonštrukcia a rozšírenie autobusovej stanice na Mierovej ulici a vybudovanie nových parkovacích miest nad pamätníkom Delo. Celkové oprávnené výdavky rozpočtu projektu za mesto Medzilaborce budú vo výške 464 240,47 €, nenávratný finančný príspevok predstavuje 95% z celkového rozpočtu, t.j. 441 028,43 € a výdavky mesta Medzilaborce činia 23 212,04 €, t.j. 5% z celkového rozpočtu. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnym rozpočtom v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com