Ut. mar 19th, 2024

HUMENNÉ. Svojich prvých návštevníkov, v podobe verejnosti 25. mája a registrovaných plavcov už deň predtým, privítali zamestnanci krytého kúpaliska v Humennom po uvoľnení protipandemických opatrení a zaradení okresu Humenné do druhého stupňa varovania (ružový okres). Sauna zostáva nateraz zatvorená, vonkajší dlhý 50-metrový bazén počíta s otvorením letnej sezóny v sobotu 19. júna.  

   „Ide o historickú udalosť, vymenili sa skrinky v šatniach vnútorného kúpaliska, ako v mužskej, tak v ženskej sekcii,“ uviedol prítomných novinárov do problematiky primátor Miloš Meričko. Možno viac ako štyridsaťročné investícia v objeme takmer 100-tisíc eur, pričom po prvých prieskumoch bola odhadovaná suma 130-tisíc, po verejnom obstarávaní klesla na 69-tisíc eur s dph (skrinky) plus 30-tisíc eur malý bazén a šatne (z vlastných zdrojov SRaŠZ). „Robili sme aj ďalšie úpravy, počas pandémie bola plaváreň verejnosti i športovcom uzavretá, vymenila sa fólia v malom bazéne, položila sa nová dlažba a obklad, rekonštrukciou prešla chlapčenská šatňa pri malom bazéne, urobilo sa viacero opatrení, aby aj priestory boli v dnešnej dobe krajšie.“ A vlastne na prvých návštevníkov nášho kúpaliska čakalo od utorka prekvapenie.

   Nikto nevie nateraz povedať, ako sa vyvinie pandemická situácia, od toho sa bude odvíjať aj letná sezóna a otvorenie vonkajšieho dlhého bazéna, i toho malého pre deti. „My však veríme, že tým lepším smerom, voda do vonkajšieho bazéna sa už napúšťa, následne sa bude čistiť, ak situácia dovolí, otvárať plánujeme 19. júna, kapacitne dnes nedokážeme povedať, pre koľkých ľudí,“ dodal poverený riaditeľ Správy rekreačných a športových zariadení mesta Humenné. 

   Zakúpili sa turnikety (registrovaný vstup a výstup), čipové hodinky, dve nové profesionálne registračné pokladne. Prostriedky sú z rozpočtu mesta, boli schválené pre kapitolu SRaŠZ mesta Humenné.

Zub času skrinky nahlodal dostatočne

   Skriniek je 156 z HPL materiálu (high pressure laminates – materiál na živicovej báze vystužený celulózovými vláknami, vyrábaný pri vysokých tlakoch a teplotách), ktorý sa používa vo vlhkom prostredí. Sú to skrinky, ktoré sa používajú vo všetkých akvaparkoch zrejme na celom svete. „Myslím si, že najbližších štyridsať rokov by mohli byť nezničiteľné. Staré skrinky boli vyradené, sú na zbernom dvore technických služieb. Cez turniket sa dostane aj vozíčkar, máme dvoch-troch stálych klientov imobilných, preto sme mysleli aj na nich,“ povedal Peter Ždiňák zo SRaŠZ.

   Ako sme sa zmienili v minulom vydaní PN (24. 5. 2021), objednávkový systém funguje.  „Ideálnejšie je zatelefonovať si a rezervovať si miesto, aj pre kontrolu z hygieny je to lepší systém, nie je povinnosť vyžadovať test na Covid-19 od návštevníka krytého kúpaliska. Kým nevstúpi do bazénu musí mať prekryté horné dýchacie cesty, dodržiavať odstup, pri vstupe na recepciu si dezinfikovať ruky, hygienické návyky dodržiavať. Objednáva sa na hodinu, prevádzkový poriadok hovorí, že návštevník má 50 minút na bazén a desať na prezlečenie sa a opustenie priestoru šatní. Samozrejme, asi vložíme do turniketov cca päťminútovú rezervu, doteraz to bolo jednoduchšie, priznávam, ak ste vyšli neskôr, nikto to nedokázal skontrolovať, dá sa povedať, že si bazén poniektorí trochu predĺžili, teraz to nebude možné, ak nestihnete vložiť čip v termíne, započíta vám ďalšiu hodinu navyše,“ konštatoval Ždiňák. Otvorené je od 9. do 20. hodiny, denne okrem sanitárneho pondelka.

   Sauna by už aj mohla byť otvorená (podľa RÚVZ  na 15 m2 jeden človek), v našom prípade to nie je rentabilné, preto na humenskej plavárni na ďalšie uvoľňovanie opatrení ešte chvíľu počkajú.

   Pripomeňme čitateľom, že Správa rekreačných a športových zariadení je samostatne hospodáriaca jednotka, ktorú zriadilo mesto Humenné zriaďovacou listinou, schválenou v mestskom zastupiteľstve 1. júna 1991, na dobu neurčitú. Štatutárnym orgánom je riaditeľ príspevkovej organizácie.  Predmetom hlavnej činnosti organizácie je vytváranie vhodných podmienok pre rozvoj materiálno-technickej základne športových a rekreačných služieb. SRaŠZ Humenné je svojím rozpočtom napojená na rozpočet mesta, ktoré garantuje a kontroluje jej činnosť. SRaŠZ Humenné môže vykonávať podnikateľskú činnosť v rozsahu povolenom zriaďovateľom za podmienok ustanovených zákonom č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

   Prevádzka vybraných športových zariadení v Humennom – platené služby: krytá plaváreň, letné kúpalisko, mestská športová hala, multifunkčné ihrisko, požičovňa malých plavidiel a požičovňa športových potrieb na RO Laborec, prenájom nebytových priestorov, reklama, propagácia, dopravné služby; – neplatené služby: údržba detských ihrísk a pieskovísk na území mesta, údržba a oprava oddychových priestorov, výroba zariadení drobnej vybavenosti ihrísk a verejných priestranstiev, propagačno-informačné služby v rámci mesta Humenné a okolia, organizovanie a zabezpečenie športových podujatí, propagácia športových zariadení a športovej činnosti.

-MJK- / FOTO MJK, ARCHÍV SRaŠZHE

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com