Pi. mar 29th, 2024

REGIÓN. Prešovská samospráva opraví ďalšie cesty v nevyhovujúcom stave. Do roka zmodernizuje vozovku na úseku Hudcovce – Topoľovka a Svidník – Mičakovce. Zástupcovia kraja spolu so starostkou Martinou Bodnárovou v stredu 26. mája slávnostne poklepali základný kameň, a tým odovzdali stavenisko na rekonštrukciu.

   Modernizácia ciest v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) pokračuje. Župa odovzdala v stredu 26. mája ďalšie staveniská ciest do rúk zhotoviteľom. Opravia sa cesty v okresoch Svidník a Humenné. „V oboch prípadoch ide o významné napojenia na cesty prvej triedy, preto je dôležité, aby boli tieto úseky zmodernizované. Aktuálne sa totiž nachádzajú v horšom technickom stave. Som presvedčený, že ich rekonštrukciou sa zlepší aj dostupnosť do rekreačnej oblasti Domaša, ktorá sa stáva čoraz atraktívnejšou nielen pre domácich, ale aj turistov. V rekonštrukciách ciest budeme v tomto roku pokračovať aj v ďalších okresoch, aby sme zlepšili životné podmienky miestnych obyvateľov,“uviedol predseda PSK, Milan Majerský.

   Na úseku Hudcovce – Topoľovka (okres Humenné) sa zmodernizuje 1,04 km vozovky. Súčasťou prác bude aj rekonštrukcia troch priepustov, preložka STL plynovodu a preložka telekomunikačných káblov. Zhotoviteľ má na realizáciu prác jeden kalendárny rok. „Budeme zakladať geobunky, tie by mali filtrovať vodu, ktorá je v podloží. Náš cieľ je dokončiť túto stavbu do konca roka, aby bola v zime plne užívania schopná,“ uviedol Marián Adamčík, zástupca zhotoviteľskej firmy Colas Slovakia a.s.. Celkové náklady predstavujú viac ako 991-tisíc eur, pričom kraj prispeje na modernizáciu tohto úseku sumou vo výške 49 555 eur. Dielo bude financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 – 2020. „Sme radi, že ďalší úsek cesty, ktorý nás spája s našim okresným mestom bude po rekonštrukcii krajší, a najmä bezpečnejší,“ povedala Martina Bodnárová, starostka obce Hudcovce.

Cestári majú deväť nových posypových vozidiel

   Do vozového parku Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pribudlo deväť posypových vozidiel. Z toto šesť z nich sú s podvozkom 6×6 a tri disponujú podvozkom 4×4. Celkové náklady na tieto sypače predstavujú 2,3 milióna eur.

   Cestárom budú autá slúžiť počas zimnej aj letnej údržby v ôsmich okresoch. SÚC PSK ich odovzdá svojim oblastným organizáciám v Bardejove, Poprade, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou. Ostatné posypové vozidlá poputujú do cestmajsterstiev SÚC PSK v Medzilaborciach, Levoči, Nižnej Šebastovej a Záborského.

   V zime sa cestárske vozidlá využijú ako posypové vozidlá, v lete ako zásobovače asfaltovej zmesi na opravu ciest. Okrem toho vedia čerpať vodu, umývať a postrekovať vozovku a mosty, v zime zase čerpať soľanku a striekať zamrznuté cesty.  (nikj, PSK)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com