So. apr 20th, 2024

SNINA. Tretia májová sobota patrila už tradične celoeurópskemu podujatiu Noci múzeí a galérií. Jej XVII. ročník pripadol na 15. mája 2021. Vzhľadom na zložitosť doby, ktorá už druhý rok nepraje hromadným podujatiam, začali kultúrne inštitúcie s prípravou programu opäť predovšetkým vo virtuálnom priestore. V súvislosti s rozvoľňovaním protipandemických opatrení bolo možné navštíviť organizáciu za dodržania všetkých opatrení aj osobne. Avšak podujatie nebolo to pravé orechové, ako zvyklo byť napríklad pred dvoma rokmi. Bolo vidieť, že sa pandémia podpísala aj na kultúre.

Noc múzeí a galérií sa v Galérií Andrej Smolák zvykla niesť v pompéznej atmosfére, návštevníci počas víkendového večera prichádzali aj z ďalekých miest. Tento rok sa podujatie uskutočnilo v komornejšej atmosfére. „Situácia je stále na Slovensku pandemická a myslel som na to, aj keď som sa rozhodoval, či toto podujatie Noc múzeí a galérií budem organizovať. Preto som neplánoval žiadne koncerty ani nepozýval známe osobnosti. Predvlani bol veľkým lákadlom hosť večera Andy Hryc a rok predtým to bol spevák Ján Lehocký,“ uviedol akademický maliar Andrej Smolák. 

   V tomto roku sa návštevníci mohli tešiť na obraz Salvadora Dalího – Flour Dalí, na Jánošíkovu družinu – reliéf 12 figúr z roku 1956, ktorú vytvoril Tibor Bártfay, na Akvarely od ukrajinského maliara Vasiľa Hanhura, tiež majiteľ galérie predstavil sériu svojich najnovších diel, medzi ktorými jednoznačne dominoval aj obraz Prvý medzi nimi (mimozemšťanmi – poznámka redakcie). „Obraz som vytvoril na podnet 60. výročia letu prvého človeka do vesmíru. Zobrazil som na ňom Jurija Gagarina a Kostantina Ciolkovského, otca kozmonautiky. Je na ňom aj plno tvári mimozemšťanov,veľa planét a iné atribúty,“ prezradil Andrej Smolák .

   Návštevníkov však bolo málo. „Návštevníkov bolo okolo tridsať, možno štyridsať. Čakal som oveľa viac, lebo takto som zvyknutý. Program bol vytvorený podľa aktuálnych možností a z obrazov, ktoré boli k dispozícii. Jednak sa ešte nedalo veľmi chodiť a taktiež, veľa zohrali financie. Bol pekný deň a ľudia si vyšli do prírody, iní zase sadili zemiaky. I keď v tento deň bol zrušený zákaz vychádzania, radšej si posedeli na terasách pri poháriku vína,“ prezradil akademický maliar. (nikj, nmag.sk, foto: AS)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com