Št. mar 28th, 2024

HUMENNÉ. Začiatok roka 2021 sa vďaka neutíchajúcej pandémii nevyvíjal pre celú spoločnosť, športovcov nevynímajúc, priaznivo. Až na pár tréningov v obmedzenom počte na prelome novembra a decembra sme nemohli skupinovo, či už v interiéri (kde nám to zakazovali nariadenia hlavného hygienika SR), alebo aj v exteriéri (tiež obmedzenia týkajúce sa tréningovej činnosti a k tomu pridajme aj chladné zimné počasie). I napriek tomu, sme sa hráčov snažili motivovať (tréningové videá, tréningové výzvy, domáce cvičenie, povzbudzovanie k sledovaniu online zápasov ženskej i mužskej extraligy či svetových líg atď.).

Po niekoľkých mesiacoch opäť v tréningovom procese

   Potešilo nás, keď nám dievčatá poslali krátke video a fotku, ako si boli odbíjať na zamrznutej lúke nad mestom, čo dokazuje, že tréningy a súťažné zápasy im veľmi chýbali. A taktiež, že tento stav (lockdown, učenie sa z domu, žiadne pohybové aktivity, krúžky) je veľmi unavujúci. Dievčatá neodradili ani mínusové teploty, studený vietor, ľah a sneh. S ostatnými hráčmi a hráčkami sme sa snažili udržiavať pravidelný kontakt (v online forme).

   Začiatkom apríla sa epidemická situácia zlepšovala natoľko, že postupne došlo k uvoľňovaniu opatrení, čo sa pretavilo aj v športovej oblasti. Mesto Humenné od 19. apríla uvoľnilo za dodržiavania všetkých protiepidemických opatrení športovú halu pre kluby na území mesta. Tréningovú činnosť obnovila aj ženská a mužská zložka. Dievčatá začali trénovať 3-krát do týždňa (pondelok, utorok, streda – športová hala; štvrtok – vonkajšie športoviská) a chlapci 2-krát do týždňa (streda, štvrtok – športová hala). Spočiatku sme mohli trénovať len šiesti hráči a jeden tréner. Postupne sa tieto pravidlá uvoľňovali, ak sme trénovali na dvoch ihriskách, mohli sme mať v hale celkovo 12 hráčov s dvoma trénermi a dnes je stav taký, že ak trénujeme na dvoch ihriskách v hale, môžeme mať celkovo 20 hráčov a dvoch trénerov súčasne. Čo sa týka družstiev, do tréningového procesu nabehli všetky kategórie – staršie žiačky (medzi nimi sú aj dievčatá v kategórii mladšie žiačky), kadeti, juniori i muži. V nezmenenom formáte trénujeme vlastne až dodnes. Tréningovú činnosť vedú: Ľubor Selecký (chlapci), Matúš Burda (dievčatá/chlapci), Ladislava Hricáková (dievčatá). 

   Záver apríla však nebol len o zabehnutí tréningovej činnosti, ale priložili sme ruku k dielu a pomohli sme dobrej veci. Počas roka sa volejbalisti a volejbalistky pripravujú na súťažnú sezónu v interiéri (telocvičňa, posilňovňa). Tomu však predchádza niekoľkotýždňová letná príprava, ktorá sa odohráva na vonkajších športoviskách a v prírode. A keďže nie sme ľahostajní voči prírode a okoliu, kde trénujeme, zareagovali sme na výzvu mesta Humenné a zúčastnili sme sa akcie „Každé vrece sa ráta“ (24. apríl 2021), ktorej cieľom bolo vyzbierať čo najviac vriec odpadkov, z našej strany na Sídlisku pod Sokolejom. Zostali sme nemilo prekvapení, čo všetko ľudia len tak vyhodia do prírody (napr. televízor, obklady, sklo, stavebný odpad, plastové fľaše, atď.). I napriek počiatočnému zdeseniu, sme sa pustili do práce a výsledok sa čoskoro dostavil v podobe niekoľkých desiatok plných vriec. Sme radi, že aj takouto formou sme mohli prispieť k dobrej veci a možno sme inšpirovali aj ďalších k zvýšenej ohľaduplnosti a poriadkumilovnosti nielen v prírode, ale všade tam, kde sa práve nachádzajú.

Počas leta dohrávanie sezóny 2020/2021

   Slovenská volejbalové federácia prostredníctvom svojich oblastných výborov začala zisťovať situáciu v jednotlivých kluboch (podmienky na trénovanie, počet hráčov a hráčok, možnosť usporiadať turnaje), aby vytvorila plán dohratia sezóny. Čo sa týka východného Slovenska, v letných mesiacoch by sa mali odohrať dovedna 4 turnaje (dva v júni a dva v auguste) na vonkajších ihriskách v Košiciach, vo Svidníku a pri Prešove (2-krát). Tieto turnaje majú byť náhradou za sezónu 2020/2021, pričom momentálne sa jednotlivé kluby majú možnosť prihlásiť na tieto turnaje. Na základe počtu prihlásených sa potom vyprofiluje systém turnajov, skupiny atď. Taktiež všetko závisí od toho, koľko družstiev sa prihlási do jednotlivých kategórií v ostatných oblastiach (stred, západ, Bratislava), lebo len na základe toho sa potom určí postupový kľúč. Následne by sa potom mal organizovať finálový turnaj (podobne ako minulý rok boli naši juniori v Piešťanoch na majstrovstvách Slovenskej republiky; zatiaľ termín a miesto nie sú známe). 

   Čo sa týka ŠK Gymnázium Humenné, máme záujem prihlásiť do turnajov všetky družstvá tak, ako tomu bolo v sezóne 2020/2021 (okrem družstva mladších žiačok – štvorkový volejbal). Situácia v ostatných kluboch nie je priaznivá, keďže viac ako ročný výpadok tréningovej činnosti a zápasov sa zreteľne ukázal na deťoch a taktiež pandémia spôsobila odliv športovcov. V našom klube zatiaľ situáciu sledujeme a komunikujeme, ale aj my sa pravdepodobne nevyhneme odlivu hráčov a hráčok. Jednak tomu prirodzenému, ktorý je spôsobený odchodom najstarších hráčov (juniori/muži) na vysoké školy alebo do zamestnania, ale taktiež vzhľadom na to, že volejbal je veľmi náročný technický šport, nejaké deti prestanú mať záujem ďalej pokračovať v tréningovej činnosti. Práve preto sú tieto týždne také stabilizačné a aj tréningy nie sú nastavené príliš náročne a komplikovane. Ale, aby som nebol iba negatívny, tak už k nám prišli aj nové tváre. Síce v malom počte, ale veríme, že sa k nám pridajú nové dievčatá a chlapci.

Vzácna návšteva na tréningu mužov a juniorov

   Streda je v mestskej športovej hale v čase od 17. do 19. hodiny vyhradená pre tréning mužov a juniorov ŠK Gymnázium Humenné. Mužom síce sezóna predčasne skončila (v sezóne 2020/2021 stihli odohrať len domáci dvojzápas so Svidníkom „B“, oba víťazne), ale pred juniormi stojí výzva zabojovať o čo najlepšie umiestnenie v štyroch plánovaných turnajoch Oblasti Východ s možnosťou postúpiť na majstrovstvá SR. Tréning 5. mája však bol iný ako tie predchádzajúce, keďže sa k mužom a juniorom klubu pridali aj dvaja humenskí odchovanci, ktorých fanúšikovia humenského, ale i slovenského volejbalu určite dobre poznajú – Lukáš Smolej (v sezóne 2020/2021 pôsobil v slovenskej extralige vo VK KDS-Šport Košice; momentálne bez klubu) a Jakub Petráš (v sezóne 2020/2021 pôsobil v tureckom klube Milas Belediye Spor). Pre našich chlapcov to bola zaujímavá konfrontácia a okrem toho mohli sledovať, ako k tréningovej činnosti pristupujú profesionáli so skúsenosťami so slovenskej extraligy, respektíve v prípade Petráša i skúsenosťami z tureckej ligy. Lukáš Smolej je momentálne bez klubu. Čo sa týka Jakuba Petráša, tak o tom, či zostane v súčasnom klube, alebo zmení pôsobisko sa rozhodne v nasledujúcich týždňoch. 

   Okrem toho sa môžeme popýšiť aj ďalším humenským odchovancom Júliusom Firkaľom, ktorý je momentálne členom slovenskej mužskej reprezentácie bojujúcej o účasť na Majstrovstvách Európy. Firkaľovi a podobne celému družstvu pod vedením trénera Mareka Kardoša, ktorého asistentom je Humenčanom známy Richard Vlkolinský, držíme prsty.

Hľadáme budúcich volejbalistov a volejbalistky

   Čo sa týka náboru, ako klub sme úplne otvorený všetkým možnostiam, ale primárne sa chceme zameriavať na výchovu detí a mládeže. Cielene hľadáme deti (chlapcov aj dievčatá) vo veku od 9 do 14 rokov, ktorí hrali volejbal alebo majú záujem sa naučiť hrať, síce technicky náročný ale krásny a dynamický (rýchly) šport. Samozrejme, ak má niekto skúsenosti s volejbalom a je starší, tak nevadí, ak má talent a chce obetovať čas tréningovej činnosti a zápasom počas víkendu, je vítaný. Odporúčam všetkým sledovať našu Facebook page (Športový klub Gymnázium Humenné), kde sa jednak dozviete aktuálne informácie ohľadom volejbalu, tréningov, zápasov atď. 

   Veď mesto Humenné sa môže pýšiť mnohými reprezentanti či mnohými volejbalistami so skúsenosťami z domácej extraligy – Miroslav Jakubov, Michal Petráš, Jakub Petráš, Lukáš Smolej, Jakub Bališin, Július Firkaľ, Miroslav Matta atď.

   Chceme jednak využiť blížiace sa mládežnícke majstrovstvá Európy v Humennom na propagáciu volejbalu v meste a ukázať, že volejbalový klub v meste stále existuje.  Keďže našou víziou naďalej zostáva venovať sa deťom a mládeži (nielen naučiť deti hrať volejbal, ale taktiež ich viesť k zdravému životnému štýlu, pozitívnemu vzťahu k pohybu, vytváraniu nových priateľstiev…), prioritne hľadáme detí vo veku od 9 do 14 rokov, chlapcov i dievčatá, so skúsenosťami (krúžok, telesná výchova…) i bez skúsenosti. Ozvite sa na náš email: skgymnaziumhumenne@gmail.com alebo zavolajte na tel. č. 0907 468 544. Dvere k nám majú otvorené všetky deti, ktoré sa chcú hýbať, zažiť čosi nové, byť súčasťou skvelej partie, naučiť sa hrať volejbal a následne hrať i súťažné zápasy a turnaje nielen na východe Slovenska.

Matúš Burda / FOTO ARCHÍV ŠKGHE

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com