St. apr 24th, 2024

NOVÁ SEDLICA. Obec sa rozprestiera v Bukovských vrchoch pod hlavným karpatským hrebeňom. Je najvýchodnejším bodom Slovenska. V okolí vrchu Kremenec spája tri hranice – stretáva sa Slovensko, Poľsko a Ukrajina. Unikátom je aj takzvaný domček Deduška Večerníčka, čo láka mnoho turistov. A práve to bolo dôvodom na zavedenie spoplatneného parkovného.

   Obec z Uličskej doliny ponúka turistom široké spektrum krás. Okrem už spomínaného domčeka, ktorý je zapísaný ako národná kultúrna pamiatka, si návštevníci môžu vychutnať nádhernú prírodu Národného parku Poloniny. Rozmach turistov, ktorí mnohokrát nerešpektovali nikoho a nič, donútil obec radikálne zakročiť. Dôvodov je viac. Čistenie verejných priestranstiev, náklady na komunálny odpad a v posledných rokoch sa stalo módou ponechať auto v Novej Sedlici a ísť na niekoľko dní po lesoch a do Poľska,“ uviedol starosta Vasiľ Dinič. Podnet na spoplatnené parkovného prišiel už pred rokmi od obecných poslancov. „Autá stáli už aj na  takých miestach, že sa domáci nemohli dostať do dvora a na svoje pozemky,“ doplnil starosta. Verí, že zavedením SMS parkovného systému sa situácia v obci zlepší.

   Ceny sú aktuálne porovnateľné s okolím najvyšších vrchov Slovenska. V pondelok až nedeľu si v čase od 6:00 do 21:00 hod. zaplatíte za osobné auto alebo karavan 7 €, od 21:00 do 6:00 hod. ďalších 5 €. Hodinový parkovací lístok je v cene jedného eura. Pre autobusy je parkovné o čosi drahšie. V pondelok až nedeľu v čase od 6:00 do 21:00 hod. za 12 €, od 21:00 do 6:00 hod. 8 €, hodinový za 2,50 €.

   Obec pravidelne investuje do prostredia. Napríklad v lokalite Poľana, kde nainštalovala lavičky či stoly, a iné. Získané financie z parkovania pomôžu samospráve v rozvoji. „Finančné prostriedky z parkovného dáme do infraštruktúry obce: na lavičky, altánky, náklady, na komunálny odpad,“ doplnil Dinič. (foto zdroj: net)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com